ورود رباتهای هوشمند به صنعت بستهبندی ایران
بهگزارش بهروزترینها از ظهور فناوری رباتیک و نمایان شدن نقش این ابزارهای هوشمند در صنعت بیش از ۲۰ سال گذشته است و در این بازه زمانی فرصتی پیش آمده است تا رباتها، پای خود را از صنعت فراتر بگذارند و به زندگی روزمره نیز راه یابند.
شرکتهای دانشبنیان کشورمان نیز در مسیر تولید این ابزارهای هوشمند گام برداشتند تا صنعت، بتواند به کمک فناوریهای نو، وارد عرصه تازهای از پیشرفت و کارآمدی شود.
بر همین اساس یکی از شرکتهای دانشبنیان نیز توانسته است یک نوع از رباتهای بینالمللی را که جایگاهی ویژه در صنعت بستهبندی برای خود دست و پا کرده و به عنوان یکی از معیارهای بستهبندی سالم شناخته میشود را بومیسازی و تولید کند.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان که در زمینه تولید این رباتهای فعالیت میکند، میگوید: این نوع ربات در دنیا در خطوط تولید با سرعت بالا استفاده میشود و در انتقال، جابهجایی و بستهبندی صنایع غذایی کاربرد فراوانی دارند.
مهدی طالع ماسوله با بیان اینکه فناوران این شرکت کار پژوهشی و تحقیقاتی خود را در آزمایشگاه تعامل انسان و ربات دانشگاه تهران آغاز کرده و به مرحله تولید نمونه رسیدهاند، ادامه میدهد: فناوری ساخت رباتها بیش از دو دهه است که در صنایع جهان، به ویژه صنعت بستهبندی جا افتاده است اما محدودیتهای کشور در انتقال فناوری موجب شد تا این رباتها با قدری تأخیر مورد توجه قرار گیرند.
وی با بیان اینکه این ابزار هوشمند را با فناوری بومی به مرحله تولید رسیده است، اضافه کرد: این ربات با همکاری بسیار زیاد این آزمایشگاه ساخته شده و دانش فنی اصلی برگرفته شده از این آزمایشگاه به ثمر رسیده است.
این فعال دانشبنیان از نیاز مبرم صنعت بستهبندی به این رباتها میگوید و ادامه میدهد: توسعه فناوری این رباتها ضمن کمک به تولید با کیفیت زمینه ورود محصولات غذایی را به بازارهای بینالمللی را فراهم میکند.
به طور مثال صادرات خرما با یک چالش جدی مواجه است و بسیاری از کشورها استفاده از فرآورده خرما به عنوان یکی از محصولات مهم صادراتی کشورمان را به استفاده از این فناوری و دخالت نداشتن دست در بستهبندی خرما منوط ساختهاند.
طالع ماسوله به بازار منطقهای و بینالمللی پررونق این محصول اشاره کرد و افزود: اگرچه شرکتهای قدرتمندی در عرصه بینالمللی، سالهاست که در حوزه ساخت و توسعه این رباتها کار میکنند، اما نمونه ایرانساخت این رباتها، با توجه به قیمت بسیار پایینتر نسبت به نمونه مشابه خارجی و کیفیتی به همان اندازه، میتواند به خوبی در بازار کشورهای منطقه جای خود را باز کند.
وی، بستهبندی و جداسازی پسماندها را یکی دیگر از کاربردهای این ربات دانست و بیان کرد: بستهبندی و جداسازی پسماندها به کمک رباتهای هوشمند یکی از محورهای این شرکت است که با حمایت از این فناوری و توسعه آن به طور قطع تحولی در صنعت مدیریت پسماند صورت میگیرد، اکنون نیز با اداره مدیریت پسماند برای ورود فناوری این رباتها موافقتهایی صورت گرفته است.
طالع ماسوله، تولید حسگرهای نیرو را یکی دیگر از تولیدات این شرکت دانشبنیان عنوان کرد و گفت: این حسگرها که با فناوری پیشرفتهای تولید میشوند و قیمت بالا نزدیک به ۱۰ هزار دلار برای هرکدام از این حسگرها هزینه میشود، اکنون در داخل کشور نمونهسازی شده است.
این فعال فناور، رباتهای جراحی و همچنین رباتهای صنعتی را نیازمند این حسگرها میداند و ادامه میدهد: عمده موارد این حسگرها در صنعت توانبخشی و حوزه سلامت است.
وی ادامه داد: این حسگرها در فناوریهای دیگری نیز به کار میرود و میتواند مقدمهای برای تولید محصولات نواورانه جدید باشد؛ به طور مثال با استفاده از این حسگرهای کفشی را تولید کردیم که اطلاعات نیروی واردشده بر قسمتهای مختلف پا را به نرمافزار ارسال میکند و اطلاعات دقیقی را از وضعیت حرکت، نواقص آن و فیزیک پا در اختیار پزشک قرار میدهد.
طالع ماسوله همچنین با اشاره به حضور پنج دانشآموخته در حوزههای مکانیک، الکترونیک، برق و کامپیوتر در این شرکت دانشبنیان، حمایت از نوآوری نیروی انسانی را زمینهساز رونق تولید محصولات فناورانه دانست و گفت: مهمترین نیاز برای این محصولات، بازاریابی و بازارسازی است.
به گفته وی، اگر در شرایط کنونی که افزایش قیمت ارز، تمایل را به سوی کالای ایرانی افزایش داده، از تولید انبوه این شرکتها حمایت شود، به طور قطع بسیاری از نیازهای فناورانه تأمین و رونق تولید رقم خواهد خورد.منبع:ایرنا