خواص بی شمار یک حبه سیر !
بهروزترینها؛ راضیه بادپران عباسآبادی – سیر گیاه بومی منطقه آسیای شرقی بوده که بیش از سه هزار سال است از آن به روشهای مختلف از تهیه شربت سیر تا سیر تازه و خشک شده برای درمان بیماریهایی مانند آسم، تقویت قوای جنسی و سلامت قلب استفاده میشود. مهمترین دلیل اصلی تمام خاصیتهای دارویی این صیفی وجود «آلیسین» است.
جالب است بدانید در سال ۱۸۵۸ برای اولین «لوئیس پاستور» به صورت علمی خواص ضد باکتریایی در سیر کشف کرد. علاوه بر این در جنگ جهانی اول نیز برای درمان جراحات و جلوگیری از خونریزی شدید و عفونت زخمها از عصاره این صیفی استفاده میکردند. سیر تازه حاوی مواد معدنی و ویتامینهای بسیار زیادی از جمله فسفر، کلسیم، آهن، ید، سولفور، کلرین و البته آلیسین و آلیساتین نوع اول و دوم است.
آلیسین یکی از کمیابترین مواد معدنی است که در کمتر ماده غذایی به صورت طبیعی وجود دارد. بهتر است اگر میتوانید طعم تند و تیز این صیفی که به دلیل وجود مقادیر بسیار زیاد گوگرد در این گیاه است را تحمل کنید، حتما استفاده روزانه از آن را در رژیم غذایی خود لحاظ کنید. در ادامه از خواص سیر بیشتر میگوییم.
بهترین روش استفاده از سیر
در طب سنتی آمده است که بهترین روش مصرف این صیفی استفاده آن به صورت ناشتا و خام است اما از آنجایی که سیر طعم تند و تیزی دارد و از طرف دیگر با خوردن آن دهانتان بوی نامطبوعی میگیرد، میتوانید از روشهای دیگر مانند استفاده از سیر تازه روی غذا و در حین پخت و پز، نوشیدن شربت سیر، روغن سیر یا سیر تازه خرد شده به همراه عسل و دارچین استفاده کنید.
همچنین میتوانید سیر خشک را رنده یا پودر کرده و به همراه زنجبیل و عسل دمنوش خوش عطر و طعمی درست کنید. بهتر است بدانید مصرف بیش از حد این صیفی میتواند باعث بروز مشکلات گوارشی مانند سوزش معده شود.
خواص خوردن سیر ناشتا
همانطور که اشاره کردیم بهترین روش مصرف این ماده غذایی، خوردن سیر به صورت خام و البته ناشتا است. بسیاری عقیده دارند مصرف ناشتایی سیر خواص درمانی آن را به حداکثر رسانده و مانند یک آنتی بیوتیک طبیعی عمل میکند. در طب سنتی نیز آمده که مصرف این صیفی با شکم و معده خالی مانع از بروز عفونت و ابتلا به بیماریهای مختلف میشود. خوردن این صیفی به صورت ناشتا فواید بسیار زیادی دارد که از جمله آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- کمک به کنترل فشار خون
- پاکسازی بدن، دفع سموم و تنظیم اوره خون
- پاکسازی روده و معده
- کمک به هضم غذاهای سنگین و درمان اسهال و بیماریهای انگلی
- کمک به عملکرد بهتر کبد و مثانه
- افزایش اشتها
- کنترل استرس
- افزایش انرژی صبحگاهی
- جلوگیری از ابتلا به سرطان
- تنظیم ترشح اسید معده
- از بین بردن حالت تهوع صبحگاهی
- کمک به کاهش وزن و افزایش متابولیسم بدن
- تقویت سیستم ایمنی بدن و جلوگیری از ابتلا به بیماریهای ویروسی مانند آنفولانزا و سرماخوردگی
- کمک به درمان بیماریهای عصبی و افسردگی
- پاکسازی خون، کاهش کلسترول و چربی خون
- کمک به کنترل بیماریهایی مانند دیابت و تنظیم قند خون
- حفظ سلامت مغز و جلوگیری از ابتلا به بیماریهایی مانند آلزایمر و پارکینسون
خواص سیر برای مردان
به جرات میتوان گفت که مصرف این صیفی بیش از هرچیز برای سلامت مردان مفید است. این گیاه میتواند کلیه مشکلات و بیماریها از بیمیلی جنسی تا پروستات را درمان کرده و خطر ابتلا به سایر بیماریها را کاهش دهد. بهتر است طعم بد این صیفی را به خواص بسیار زیاد آن ببخشید و مصرف روزانه سیر تازه را در برنامه غذایی خود بگنجانید. از جمله خواص سیر برای مردان میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- سلامت قلب و جلوگیری از بروز سکته قلبی
- افزایش میل جنس و درمان مشکلات مربوط به نعوظ
- کمک به جلوگیری از ریزش مو در مردان
- درمان قارچ پا ( به خصوص در ورزشکاران)
- درمان بوی بد بدن
- کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه و پروستات در مردان
خواص سیر خام
به غیر از مواردی که به آن اشاره کردیم، این صیفی خاصیتهای بیشمار دیگری نیز دارد. در طب سنتی آمده است که از این گیاه برای درمان هزار بیماری میتوان استفاده کرد. مصرف سیر تازه تضمین کننده سلامت شما خواهد بود، بهتر است ساده از کنار این گیاه بدبو اما دوست داشتنی نگذرید.
درمان بیماریهای چشمی
این صیفی حاوی مقادیر بسیار زیادی سلنیوم، ویتامین C و کورستین است که بیماریهای چشمی را درمان کرده و مانع از بروز التهاب چشم و بیماریهایی مانند آب مروارید در سنین بالا میشود.
درمان مشکلات پوستی
ویتامین C یک آنتی اکسیدان طبیعی است که با با رادیکالهای آزاد بدن مبارزه میکند. وجود رادیکالهای آزاد در بدن باعث میشود آثار افزایش سن مانند چین و چروک، شل و افتاده شدن پوست خیلی زودتر در شما ظاهر شود. اگر میخواهید همیشه ظاهری جوان و زیبا داشته باشید بهتر است روزانه یک حبه سیر نوش جان کنید.
از طرفی دیگر این صیفی به خاصیت ضدباکتریایی خود مشهور است. همین خاصیت باعث شده که سیر درمانی مفید برای آکنه، جای جوش و لکههای صورت باشد.
درمان ریزش مو و کمک به رشد مجدد آن
حتما تا به حال نام شامپوی سیر به گوشتان خورده است. یکی از بینظیرترین و بهترین خواص این صیفی ، تاثیر شگفت انگیز آن در جلوگیری از ریزش مو و کمک به رشد مجدد موهایتان است. مطمئنا شنیدهاید که اگر میخواهید ابروهایی زیبا و پر داشته باشید هر روز یک حبه سیر تازه را روی محل مورد نظر ماساژ دهید، این دستور در طب سنتی به دلیل خاصیت شگفت انگیز سیر در رویش دوباره مو استفاده میشود.
درمان سرماخوردگی، گلودرد و حملات آسمی
در صورتی که احساس سرماخوردگی و گلودرد دارید، سریعا یک حبه سیر تازه بخورید یا از دمنوش سیر و زنجبیل و عسل استفاده کنید. ویتامینهای موجود در سیر شدت گلودرد را به سرعت کم کرده و مانع از تبدیل شدن سرماخوردگی به آنفولانزا و زکام میشوند.
همچنین نوشیدن جوشانده حبههای تازه این صیفی میتواند درمان مفیدی برای آسم و جلوگیری از حملات این بیماری باشد. اگر بیشتر اوقات در شب دچار حمله آسم میشوید بهتر است مصرف یک لیوان شیر به همراه سه حبه سیر تازه قبل از خواب را جزیی از عادات روزمره خود قرار دهید.
جلوگیری از لخته شدن خون و درمان جراحات
خاصیت آنتی باکتریال این صیفی باعث شده که از این گیاه به عنوان درمانی برای جراحات و جلوگیری از خونریزی و عفونت موضع آسیب دیده استفاده شود. اگر به سایر مواد ضدعفونی کننده دسترسی ندارید، میتوانید یک عدد سیر تازه یا خشک را خرد کرده و به همراه کمی آب، برای جلوگیری از عفونت و کاهش خونریزی روی محل آسیب دیده قرار دهید.
درمان نفخ و بیماریهای گوارشی
اگر با مصرف سبزیجات و استفاده از رژیمهای پر فیبر دچار نفخ میشوید، اینبار کمی از این صیفی به سالادتان اضافه کرده یا از سس سیر برای طعم دادن به آن استفاده کنید. علاوه بر این، این صیفی مشکلات عمده گوارشی مانند اسهال خونی، اسهال، کولیت و گرفتگی روده را نیز درمان میکند. خاصیت آنتی باکتریال این صیفی به پاکسازی رودهها از کرمها و انگلها کمک کرده و باعث میشود هضم غذا راحتتر صورت بگیرد.
درمان گوش درد
جالب است بدانید به راحتی و در خانه میتوانید روغن سیر درست کنید. روغن سیر در درمان گوش درد بسیار مفید است و التهاب و درد آن را تسکین میدهد. برای درست کردن روغن این صیفی کافی است حبههای سیر تازه را فشار داده و بعد آن را به روغن زیتون اضافه کنید. برای درمان گوش درد با استفاده از این روغن، یک عدد پنبه استریل را در کمی روغن سیر خیس کرده و روی سوراخ گوش قرار دهید، این روغن عفونت و التهاب گوش را درمان میکند.
خواص سیر ترشی
یکی دیگر از روشهای استفاده ازاین صیفی در رژیم غذایی، درست کردن سیر ترشی و صرف آن همراه با غذا است. اگر سیر تازه را دوست ندارید، حتما سیر ترشی را دوست خواهید داشت، این مکمل غذایی و طعم دهنده دوست داشتنی، جزء جدایی ناپذیر سفرهها و خانههای ایرانی است. ترشی این صیفی حاوی مقادیر بسیار زیادی ویتامین B است که عملکرد روده را بهبود میبخشد. بهتر است بدانید استفاده از سیر ترشیهای خانگی بسیار بهتر از سیر ترشیهای صنعتی است. هرچه طعم سرکهای ترشی کمتر باشد، خواص درمانی آن بیشتر است. از جمله خواص ترشی این صیفی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تقویت اشتها و کمک به هضم غذاهای چرب و سنگین
- پاکسازی و تصفیه خون
- درمان سردرد و میگرنهای عصبی
- پاک کننده کبد، مجاری صفرا
- کمک به دفع سنگ کلیه یا سنگ کیسه صفرا
- کاهش کلسترول خون
- درمان آفت دهان و سوختگی زبان
سیر و یبوست
افرادی که دچار یبوست هستند، بهتر است از این صیفی استفاده نکنند، همانطور که اشاره کردیم یکی از خواص این گیاه دارویی درمان اسهال است، بنابراین اگر دچار یبوست هستید میتوانید برای درمان مشکلات جانبی مانند هموروئید از این صیفی استفاده کنید، اما این گیاه برای درمان یبوست مناسب نیست. بهتر است اگر با مصرف این صیفی دچار درد شکم، یبوست یا اسهال میشوید، این صیفی را رنده کرده و آن را با آب و کمی نمک بپزید و بعد کمی روغن اضافه کنید. میتوانید از این شربت برای طعم دادن به سالادها استفاده کنید. استفاده از سیر به این شکل برای افرادی که دچار یبوست هستند، مضر نیست.
توجه
بهتر است در مصرف هر چیزی حد اعتدال را رعایت کنید. مصرف بیش از حد این صیفی میتواند باعث دل درد، تهوع، بوی بد دهان و اسهال شود. همچنین اگر از بوی بد دهانتان بعد از خوردن این صیفی ناراضی هستید، جویدن جعفری تازه میتواند به شما کمک کند تا برای همیشه با این مشکل خداحافظی کنید. دقت کنید اگر از این صیفی برای رویش مجدد موهایتان استفاده میکنید، طولانی مدت آن را روی پوست قرار ندهید زیرا باعث سوختگی و تاول میشود.