سلامت ایران؛ قربانی ناکارآمدی بیمهها و عقبماندگی فناوری
![سلامت ایران؛ قربانی ناکارآمدی بیمهها و عقبماندگی فناوری 1 سلامت ایران؛ قربانی ناکارآمدی بیمهها و عقبماندگی فناوری](https://berouztarinha.ir/wp-content/uploads/2025/02/WeIU14ryjWLG8xjQjJQDijx9IOi2Gx-1024x634-1.jpg)
حاجیان طهرانی نائبرئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات بیوتکنولوژی پزشکی ایران گفت: بدون دسترسی به فناوریهای پیشرفته و اتصال دانش به تکنولوژی، توسعه در حوزه سلامت غیرممکن است.
وی با انتقاد از شرایط فعلی نظام بیمههای درمانی کشور اضافه کرد: نظام بیمهای ما فرسوده و ناکارآمد است و تنها با بهرهگیری از ابزارهایی مانند هوش مصنوعی و نظارت دقیق میتوان هزینهها را کاهش داد و سلامت را ارتقا بخشید.
بهروزترینها| با پیشرفت علم و فناوری، حوزه سلامت نیز تحولات شگرفی را تجربه کرده است. دیگر تنها داشتن دانش کافی نیست و بسیاری از کشورهای پیشرفته با همافزایی دانش، فناوری و سیاستهای نوین توانستهاند هزینهها را کاهش داده و کیفیت خدمات سلامت را ارتقا بدهند.
اما در ایران، علیرغم ظرفیتهای بالای علمی، نبود زیرساختهای مدیریتی و فناورانه کافی، چالشهای بسیاری را ایجاد کرده است. در این باره بهروز حاجیان طهرانی، نائبرئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات بیوتکنولوژی پزشکی ایران، درباره چالشها و نیازهای زیرساختی در حوزه سلامت برای پیشرفت کشور همگام با دنیا بیان داشت: «در دنیای امروز، تنها داشتن دانش کافی نیست، بلکه توانایی بهکارگیری فناوریهایی مانند هوش مصنوعی و ابزارهای دیجیتال نیز ضروری است.»
![سلامت ایران؛ قربانی ناکارآمدی بیمهها و عقبماندگی فناوری 2 سلامت ایران؛ قربانی ناکارآمدی بیمهها و عقبماندگی فناوری](https://berouztarinha.ir/wp-content/uploads/2024/08/960x0.jpg)
وی اضافه کرد: «در آیندهای نزدیک، کسی که از این ابزارها بهره نگیرد، حتی با تحصیلات عالی، بیسواد تلقی خواهد شد. به همین دلیل، داشتن دانش در حوزههای خاص مانند پزشکی کافی نیست، بلکه باید توانمندیهایی که موجب استفاده از این دانش در قالب فناوری، محصول و خدمات میشود، بهصورت هماهنگ و همافزا فرآوری و اجرا شود.»
حاجیان طهرانی تاکید کرد: «اگر این قطعات پازل کنار هم قرار نگیرند، حتی کشورهای توسعهیافته نیز موفق نخواهند بود. این کشورها در تلاشند تا علاوه بر خلق دانش، آن را به فناوری، محصول و سرویس تبدیل کنند. این همافزایی است که تصویر کاملی از پیشرفت ارائه میدهد؛ تصوری که منجر به کاهش هزینهها و ارتقای سلامت میشود.»
عقبماندگی ایران از قافله فناوریهای پیشرفته
نائبرئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات بیوتکنولوژی پزشکی ایران با اشاره به وضعیت ایران در این مسیر اظهار داشت: «متأسفانه کشور ما در سالهای اخیر بهطور جدی از قافله فناوری و محصولات پیشرفته عقب مانده است و این عقبماندگی در نتیجه قطع ارتباط با دنیا است. ما دانش و ظرفیت بالایی در حوزه علمی و پزشکی داریم، اما زیرساختهای موجود برای بهرهبرداری از این دانش و تبدیل آن به فناوری و محصول بهاندازه کافی همراهی نمیکنند.»
![سلامت ایران؛ قربانی ناکارآمدی بیمهها و عقبماندگی فناوری 3 تجهیزات پزشکی](https://berouztarinha.ir/wp-content/uploads/2024/06/nursing-home-medical-equipment-supplies_933496-6770.jpg)
حاجیان طهرانی تأکید کرد: «در کنار دانش و مهارتهای جامعه پزشکی که همواره در خدمت درمان دردهای جهانی قرار داشته است، توسعه زیرساختهای فناورانه و ایجاد هماهنگی در استفاده از فناوریهای نوین، مانند هوش مصنوعی، شرطی ضروری برای حرکت بهسوی آیندهای بهتر در حوزه سلامت است. این همافزایی میتواند ایران را در مسیر رقابت جهانی قرار دهد.»
وی با تأکید بر اهمیت تعامل با جهان در مسیر توسعه افزود: «در دنیای امروز، توسعه بدون تعامل با دیگر کشورها و دسترسی به ابزارها و فناوریهای پیشرفته ممکن نیست. بهعنوان مثال، وقتی از پلتفرمهای دیجیتال یا فضاهای ابری صحبت میکنیم، نمیتوانیم بدون دسترسی به فناوریهای خارجی انتظار پیشرفت داشته باشیم.»
فناوری و هوش مصنوعی راهحل آینده سلامت
حاجیان طهرانی با انتقاد از وضعیت فعلی نظام بیمه کشور، مسئله تحول در این حوزه را یکی از زیرساختهای ضروری برای پیشرفت حوزه سلامت دانست و اظهار داشت: «نظام بیمهی فعلی ما یک ساختار فرسوده، ناکارآمد و پرهزینه است. در حال حاضر، بیمه مبالغ هنگفتی برای آزمایشها و درمانها پرداخت میکند، در حالیکه هیچ نظارت اثربخشی روی این هزینهها وجود ندارد. بسیاری از آزمایشها و درمانها نهتنها نتیجهای ندارند، بلکه حتی ضرورتی برای انجام آنها وجود ندارد.»
![سلامت ایران؛ قربانی ناکارآمدی بیمهها و عقبماندگی فناوری 4 سلامت ایران؛ قربانی ناکارآمدی بیمهها و عقبماندگی فناوری](https://berouztarinha.ir/wp-content/uploads/2024/09/Close_up_patient_in_bed_IV_drip_hospital_superbugs_960_630_c1.jpg)
وی با تأکید بر نقش تکنولوژی در بهبود عملکرد بیمهها افزود: «فناوریهایی مانند هوش مصنوعی میتوانند تمامی دادههای درمانی را در یک پلتفرم جمعآوری، تحلیل و مدیریت کنند. این رویکرد نظارت دقیقتری بر هزینهها و کارآمدی درمانها خواهد داشت. اگر این ابزارها و فناوریها در کشور بهدرستی به هم متصل نشوند، ما شاهد تغییرات مثبت نخواهیم بود.»
نائبرئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات بیوتکنولوژی پزشکی ایران همچنین نقش سیاستگذاران و حاکمیت را مهم دانسته و بیان کرد: «حکمرانی هوشمند باید با دعوت از افراد خبره و دانشمند، چشمانداز تحول در نظام سلامت و بیمه را ترسیم کند. امیدوارم این اتفاق در دولت آقای پزشکیان که از دولتمردان باسواد و باتجربه تشکیل شده، محقق شود.»