اقتصاد جهانبازارفناوریفناوری های نوینفین تک و فناوری

هواوی با تراشه‌های جدید، بازار هوش مصنوعی را تسخیر می‌کند؟

هواوی با دو برابر کردن بازدهی تولید تراشه‌های هوش مصنوعی آسند، گام بلندی در راستای خودکفایی فناوری برداشته است. این پیشرفت، رقابت با انویدیا را در بازار چین تشدید کرده و امیدها را برای ساخت زیرساخت‌های هوش مصنوعی بومی افزایش داده است. آیا این شروع پایان سلطه آمریکا در این عرصه است؟

به‌روزترین‌ها| شرکت هواوی، غول فناوری چینی، موفق شده است میزان تولید تراشه‌های پیشرفته هوش مصنوعی خود را به شکل قابل توجهی افزایش دهد. این پیشرفت کلیدی به تلاش‌های چین برای تولید نیمه‌رساناهایی با فناوری پیشرفته و بومی کمک شایانی می‌کند.

این شرکت توانسته است درصد عملکرد یا بازدهی – درصد تراشه‌های سالم که در خط تولید کارخانه کارایی دارند – را به نزدیک به ۴۰ درصد برای جدیدترین تراشه‌های هوش مصنوعی خود برساند؛ رقمی که نسبت به ۲۰ درصد حدود یک سال پیش، 2 برابر شده است. 

این پیشرفت گامی اساسی برای هواوی محسوب می‌شود که اخیراً پردازنده‌های جدید خود با نام آسند 910C را معرفی کرده است. این پردازنده‌ها نسبت به نسل قبلی یعنی آسند 910B از عملکرد بهتری برخوردار هستند. افزایش بازدهی خطوط تولید تراشه‌های آسند باعث شده است که این خط تولید برای نخستین‌بار سودآور شود. در این رابطه، هدف هواوی این است که بازدهی تولید را به سطح ۶۰ درصد برساند که استاندارد صنعتی برای تراشه‌های مشابه محسوب می‌شود. 

کاهش وابستگی چین به تراشه‌های آمریکایی در سایه تحریم‌ها

این موفقیت دستاوردی قابل توجه برای اهداف چین در ساخت زیرساخت‌های محاسباتی پیشرفته به شمار می‌رود، زیرساختی که می‌تواند از صنایع در حال رشد هوش مصنوعی این کشور پشتیبانی کند، حتی با وجود محدودیت‌های صادراتی ایالات‌متحده که طراحی شده‌اند تا توانایی چین در دستیابی به فناوری‌های حساس را محدود کند.

هواوی با تراشه‌های جدید، بازار هوش مصنوعی را تسخیر می‌کند؟

از طرفی، این تلاش‌ها از حمایت دولتی نیز برخوردار است. پکن به شرکت‌های فناوری محلی فشار وارد می‌کند تا بیشتر از تراشه‌های هوش مصنوعی هواوی استفاده کنند و وابستگی خود را از شرکت آمریکایی انویدیا، بزرگ‌ترین تولیدکننده تراشه‌های جهان، که همچنان در بازار چین پیشتاز است، کاهش دهند.

هفته گذشته رن ژنگفی موسس هواوی با شی جین‌پینگ رئیس‌جمهور چین دیدار کرد و در این دیدار گفت که نگرانی‌هایی که چین در مورد «کمبود هسته و روح» داشت اکنون کاهش یافته است. مفهوم «هسته و روح» نخستین‌بار در سال ۱۹۹۹ توسط یکی از وزرای سابق فناوری چین مطرح شده بود. «هسته» به معنای نیمه‌رساناها و «روح» به معنای سیستم‌عامل‌هاست.

پیشرفت اخیر هواوی از نظر دست‌یابی به استقلال کامل در تولید تراشه‌های پیشرفته برای چین از اهمیت قابل‌توجهی برخوردار است. در سال ۲۰۲۰، شرکت معظم تولیدکننده نیمه‌رساناها، شرکت تولید نیمه‌رسانای تایوان (TSMC)، مجبور شد تولید تراشه‌های هوشمند هواوی و تراشه‌های پیشرفته گوشی‌های هوشمند این شرکت را متوقف کند، زیرا ایالات‌متحده دسترسی هواوی به ابزارهای تولید فناوری آمریکایی را مسدود کرد.

اقبال اقتصادی تراشه‌های هواوی با بازدهی ۴۰ درصدی

به گفته آستین لیونز تحلیلگر نیمه‌رساناها در شرکت مشاوره کریتیو استراتژیز، بازدهی تولید ۴۰ درصدی هواوی را می‌توان با بازدهی تخمینی ۶۰ درصدی شرکت تایوانی TSMC برای تولید پردازنده‌های هوش مصنوعی انویدیا H100 مقایسه کرد که تراشه‌ای مشابه از نظر اندازه محسوب می‌شود. وی تاکید کرد که از نظر تجاری، محصول مشابهی مانند تراشه هواوی ممکن است با بازدهی ۴۰ درصد نیز اقتصادی باشد.

هواوی برای راه‌اندازی مجدد تراشه‌های آسند خود، با گروه سازنده تراشه چین که قبلاً تحریم شده است یعنی شرکت بین‌المللی تولید نیمه‌رسانای چین (SMIC) همکاری کرده است. در حال حاضر شرکت SMIC از فرآیند موسوم به N+2 استفاده می‌کند که می‌تواند تراشه‌های پیشرفته را بدون استفاده از فناوری فرابنفش شدید (EUV) تولید کند. چین هنوز از خرید دستگاه‌های لیتوگرافی EUV، پیشرفته‌ترین تجهیزات ساخت تراشه که توسط گروه هلندی ASML تولید می‌شود، منع شده است. 

هواوی با تراشه‌های جدید، بازار هوش مصنوعی را تسخیر می‌کند؟

هواوی که دفتر مرکزی آن در شهر شنژن قرار دارد، برنامه‌ریزی کرده است تا در سال جاری میلادی تعداد ۱۰۰ هزار تراشه 910C و ۳۰۰ هزار تراشه 910B تولید کند. این در مقایسه با تولید ۲۰۰ هزار تراشه 910B و عدم تولید انبوه تراشه 910C در سال ۲۰۲۴، پیشرفت چشمگیری را نشان می‌دهد. با این حال، آمارها نشان می‌دهند که شرکت انویدیا حتی با وجود محدودیت‌های صادراتی ایالات‌متحده، همچنان تراشه‌های بیشتری نسبت به هواوی در چین به فروش می‌رساند. انویدیا امسال تنها مجاز است تراشه H20، نسخه ضعیف‌تر H100، را به مشتریان چینی بفروشد. 

آیا هواوی می‌تواند جایگاه غول آمریکایی را به چالش بکشد؟

به گزارش مشاوران شرکت SemiAnalysis، انویدیا در سال گذشته میلادی با فروش حدود یک میلیون تراشه H20 به چین، درآمدی بالغ بر ۱۲ میلیارد دلار کسب کرده است. اما با این وجود، هواوی تلاش می‌کند مشتریان بیشتری را متقاعد کند تا از محصولات انویدیا به تراشه‌های خود روی بیاورند اما این شرکت با چالش‌هایی نیز روبه‌رو است.

یکی از افراد نزدیک به فعالیت‌های این شرکت اشاره کرده است که نرم‌افزار کودا (Cuda) شرکت انویدیا به دلیل سادگی استفاده و سرعت بالاتر پردازش داده‌ها همچنان نزد کاربران طرفداران بیشتری دارد. به طور خاص، مشکلاتی نظیر اتصال میان تراشه‌ها و حافظه در تراشه‌های آسند 910B نیز موجب شده که این تراشه‌ها برای آموزش مدل‌های بزرگ مقیاس عملکرد مناسبی نداشته باشند.

با این حال، هواوی تلاش کرده است این مشکلات را با همکاری شرکای خود و رفع اشکالات نرم‌افزاری و افزایش ظرفیت حافظه در سری جدید تراشه‌های 910C بهبود بخشد. با وجود این محدودیت‌ها، هواوی به‌عنوان پیشروترین رقیب انویدیا در بازار تراشه‌های موسوم به «پردازنده‌های استنتاجی» ظاهر شده است؛ تراشه‌هایی که برای اجرای مدل‌های هوش مصنوعی پس از آموزش طراحی شده‌اند.

برخی از مشتریان احتمالی تراشه‌های آسند نیز از مشکلات تأمین این تراشه‌ها شکایت داشته‌اند. شرکت هواوی بیشتر سفارشات خود را به ارائه‌دهندگان بزرگ خدمات ابری که شرکت‌های دولتی مانند چاینا موبایل هستند، اختصاص می‌دهد. 

هواوی با تراشه‌های جدید، بازار هوش مصنوعی را تسخیر می‌کند؟

طبق داده‌های موجود، شرکت هواوی بیش از سه‌چهارم تولید کل تراشه‌های هوش مصنوعی در چین را به خود اختصاص داده است. به گفته یکی از منابع، رقبا نتوانسته‌اند با هواوی رقابت کنند و ظرفیت لازم در خطوط تولید پرچم‌دار SMIC را به دست بیاورند. 

رقابت تنگاتگ هواوی و انویدیا به نفع کل دنیا

پیشرفت هواوی در تولید تراشه‌های هوش مصنوعی، نشان از عزم راسخ چین برای دستیابی به خودکفایی در فناوری‌های کلیدی دارد. اگرچه هواوی هنوز با چالش‌هایی در زمینه نرم‌افزار و تأمین نیاز مشتریان مواجه است، اما این دستاورد، گامی مهم در راستای کاهش وابستگی به فناوری‌های خارجی و تقویت توان داخلی است.

رقابت بین هواوی و انویدیا در بازار چین، نویدبخش تحولات چشمگیر در صنعت هوش مصنوعی خواهد بود. این رقابت نه تنها به نفع مصرف‌کنندگان چینی است، بلکه می‌تواند الگویی برای سایر کشورها در مسیر توسعه فناوری بومی باشد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا