جشن خونين با نارنجكهاي چيني
موبنا –
وسایلی که این روزها، با حداقل قیمت و حداکثر گستره توزیع، در دسترس شهروندان قرار گرفته و جای خود را میان گروههای زیادی از مردم برای جشن چهارشنبه آخر سال باز کرده است. این درحالی است که نگاهی به آنچه بزرگ ترها از جشن چهارشنبه آخر سال گفتهاند، گویای برگزاری مراسميشاد و بیخطر در پاسداشت آیینی ایرانی است که در آن، آتش و پاکی، حرف نخست را در چگونگی برگزاری این جشن میزده است. سالهای دور، سوزاندن بوتههای خشک و پریدن و گرما گرفتن از آن، الفبای چهارشنبه سوری بود و حال، استفاده از محصولات محترقه چینی، ساز چهارشنبه سوری را کوک کرده است. حال آنکه با اصلاح رفتارها در برگزاری سنتهای ایرانی، هم میتوان آنها را سالم و بیخطر برگزار کرد و هم نسل به نسل، دفاع از سنتهای نیکو را پیش گرفت. از بچههای 7،6 ساله تا پدر و مادر ۵۰ و ۶۰ ساله، چهارشنبه سوری را آلوده به ترقه کردهاند. آنها جدا از آلوده شدن سنت ایرانی، کمک ناصواب به بازار قاچاق مواد محترقه و البته اقتصاد چینی را نیز سبب میشوند و اینچنین، چهارشنبهسوری به سوزی بزرگ تبدیل میشود که نتیجه آن، آمارهایی است که در این گزارش آمده است.
ناظران بیشتر آسیب میبینند
رئیس گروه پیشگیری از سوانح و حوادث مرکز مدیریت بیماریهای غیرواگیر، دکتر علیرضا مغیثی گفته است: «مطالعات نشان میدهد شدت آسیب افراد ناظر آتشبازیها از مجریان هم شدیدتر بوده است، بنابراین تأکید میشود با وجود پایین بودن احتمال آسیب به لحاظ اهمیت و شدت بالقوه آنها، توصیههای سلامتی برای همه به ویژه برای کودکان و نوجوانان جدی گرفته شود.» به گفته مغیثی براساس آمارهای موجود در حوزه معاونتهای بهداشتی دانشگاههای علومپزشکی، تعداد مصدومان چهارشنبه سوری سال گذشته ۲۷۰۰ نفر بوده که بیشترین آسیبدیدگان از میان دانشآموزان و دانشجویان بودند (۴۰ درصد کل موارد ثبتشده) که در گروه سنی ۱۵تا ۲۵ سال قرار دارند.
۳ کشته و ۱۹۸۷ مصدوم در چهارشنبهسوری ۹۱
دکتر محمد تقی طالبیان، رئیس اورژانس کشور گفت: در سال 91، ۳ نفر در حوادث چهارشنبه سوری کشته و ۱۹۸۷ نفر دیگر مصدوم شدند که تعداد آقایان مصدوم نسبت به بانوان3/5 بر یک بود. همچنین ۱۱ نفر دچار معلولیت شدند. همچنین میانگین سنی مصدومان به ترتیب در گروه سنی ۲۰ تا ۲۴ ساله و ۱۵ تا ۱۹ ساله بوده که گروه دوم شامل دانش آموزان و دانشجویان است. به گفته طالبیان، در سال ۹۱ ترقه، شایعترین نوع ماده محترقه بود که منجر به آسیب دیدگی افراد شده بود و پس از انفجار منجر به آسیب نسج نرم میشود، در نتیجه از لحاظ فراوانی شایعترین نوع آسیبها در درجه اول زخم، پارگی و بریدگی بود، سایر موارد نیز به ترتیب سوختگی درجه یک، ساییدگی و خراشیدگی ناشی از افتادن بود. اندام فوقانی که شامل دست، بازو، ساعد و انگشتان است شایعترین نواحی آسیب دیده مصدومان بود، چشم، صورت و اندام تحتانی شامل پا، ساق پا و ران به ترتیب دومین تا چهارمین نواحی آسیبدیده بدن مصدومان بود. همچنین اولین دسته مصدومان در حین آتش بازی آسیب دیدند و افراد عابر پیاده در حال گذر از معابر و خیابانها و افرادی که به تماشای آتش بازی میپرداختند به ترتیب دومین و سومین دسته مصدومان بودند.
۹۸۰۰ مصدوم در چهارشنبه سوری سال ۸۷ تا ۹۱
آرزو دهقانی، مدیر روابط عمومياورژانس کشور تعداد کل مصدومان چهارشنبه سوری از سال ۸۷ تا ۹۱ را ۹۸۰۰ نفر در سراسر کشور اعلام کرد که جزییات آن به شرح زیر است:
خدمات اورژانس به 2 هزار و 344 مصدوم
همچنین به گفته آرزو دهقانی، مدیر روابط عمومياورژانس کشور، طی سه سال گذشته (89، 90 و 91) تیم های امدادی اورژانس 115 در سراسر کشور بر بالین 2 هزار و 344 مصدوم حوادث ناشی از چهارشنبه آخر سال حاضر شدند که با استفاده از علم و تخصص شان توانستند هزار و 216 نفر را در محل درمان کنند و هزار و 125 نفر را بعداز ارائه کمک های اولیه و خدمات پزشکی اولیه، برای مراقبتهای تخصصی بیشتر به مراکز درمانی منتقل کردند.دهقانی آمار مصدومان ناشی از حوادث چهارشنبه سوری را که در سراسر کشور برای دریافت کمک با اورژانس تماس برقرار کردند به شرح زیر اعلام کرد: (جدول شماره1)
دهقانی آماری درباره قربانیان حوادث چهارشنبه سوری اعلام نکرد و گفت: براساس قوانین موجود سازمان پزشکی قانونی کشور منبع ارائه آمار فوتیها است. در تماسی که باسازمان پزشکی قانونی کشور داشتیم اعلام شد که این سازمان آماری در خصوص حوادث چهارشنبه آخر سال ندارد.
آمار مصدومان از سال 84 تا 91 در تهران
حسن عباسی، مسئول روابط عمومياورژانس تهران،آمار مجروحان حوادث چهارشنبه سوری در تهران از سال 84 تا 91 را به شرح زیر اعلام کرد و گفت: آمار قطع عضو معمولا شامل قطع انگشت ميشود:(جدول شماره 2)
آخرین آمار حادثهدیدگان چهارشنبهسوری ۹۳
سخنگوی اورژانس کشور از افزایش مجروحان چهارشنبه سوری سال93 به ۴۰۷ تن و نیز مرگ ۳ تن در حوادث این شب خبر داد. مجتبی خالدی درباره آخرین آمار مصدومان و کشته شدگان حوادث چهارشنبه سوری در کشورگفت:متأسفانه ۳ تن نیز در پی این حوادث جان خود را از دست دادهاند، که یکی از این حوادث مربوط به نوجوان ۱۴ سالهای در تهران بوده، دیگری نیز جوان ۱۷ سالهای در ورامین و سومينیز مربوط به جوانی ۱۸ ساله در کرج بوده است. متاسفانه دو جوان ۱۷ و ۱۸ ساله در پی انفجار مواد محترقه در دستشان جان خود را از دست دادند. از میان ۴۰۷ مصدوميکه تا این لحظه به ما گزارش شده است ۳۵ نفر
زن بودند.
۲۲ مورد قطع عضو و ۲ مورد تخلیه چشم
خالدی با بیان اینکه در حوادث این شب ۲۲ مورد قطع عضو داشتهایم، اظهار کرد: دو مورد نیز تخلیه چشم در شهرستانهای گنبد و کرج گزارش شده است. خالدی با اشاره به شهرهای دارای بیشترین حوادث در چهارشنبه سوری امسال، گفت: تهران و پس از آن شیراز شهرهایی هستند که برابر گزارشهای واصله به ما بیشترین حوادث چهارشنبه سوری را به خود اختصاص دادهاند.
آماده باش آتش نشانی پایتخت در چهارشنبه آخرسال
معاون خدمات شهری شهرداری تهران از ابلاغ دستورالعمل چهارشنبه سوری به مناطق ۲۲گانه شهر تهران خبر داد و گفت: کلیه پرسنل و ایستگاهها در قالب ۱۰۰تیم عملیاتی و ۴۵۰۰ نیرودر آماده باش کامل هستند. به گفته مجتبی عبداللهی تماميخودروهای عملیاتی و تیمهای پیاده در مناطق و نواحی ۱۲۳ گانه و گشت موتورسیکلت و… مسئولیت ایمنی شهر را بر عهده دارند. تجهیزات کامل خاموش کننده، آبگیری تماميتانکرها و استقرار آنها در محلهای تعیین شده، تخلیه کلیه مخازن و جمعآوری مخازن پلاستیکی، توصیه به جایگاههای پمپ بنزین در سطح مناطق و یادآوری توصیههای ایمنی به آنان و… در دستور کار سازمان آتش نشانی قرار گیرد.
آمادگی تامین اجتماعی و بیمارستانهای تابعه در چهارشنبه سوری
مدیرکل درمان تأمین اجتماعی استان تهران گفت: تماميبیمارستانهای تابعه اداره کل درمان استان تهران در دو مقطع زمانی چهارشنبه آخر سال و تعطیلات نوروز به صورت آمادهباش هستند. به گفته محمد تقی خسروانی مقدم، دو اورژانس دی کلینیک ابوریحان و دی کلینیک شهید سلیمانی از دیگر مراکز درمانی تابعه اداره کل درمان استان تهران نیز در صورت مراجعه آسیب دیدگان احتمالی آماده خدمات رسانی به بیماران احتمالی و نیاز به اعمال جراحی سرپایی هستند و در اورژانس مراکز درمانی شبانه روزی تابعه نیز مانند روزهای عادی به بیماران و مراجعه کنندگان خدمات درمانی مورد نیاز ارائه خواهد شد. بیمارستان شهید لبافینژاد به عنوان یکی از مراکز درمانی تابعه فوق تخصصی چشم این اداره کل در چهارشنبه آخر سال بهصورت خاص در حال آماده باش بوده و بیماران نیازمند به خدمات تخصصی با سوختگی چشم به این بیمارستان منتقل میشوند.
سال تعداد کل مصدومان تعداد قطع عضو تعداد نقص عضو
91 1987 نفر 8 نفر 1 نفر
90 1980 نفر 17 نفر 3 نفر
89 2088 نفر 12 نفر 6 نفر
88 1928 نفر 8 نفر 2 نفر
87 1817 نفر 14 نفر 2 نفر
سال تعداد کل
مصدومان تعداد مصدومان
درمان شده در محل تعداد مصدومان منتقل شده
به بیمارستان
91 595 نفر 189 نفر 403 نفر
90 379 نفر 199 نفر 180 نفر
89 1370 نفر 828 نفر 542 نفر
88 1601 نفر 487 نفر 1114 نفر