همتی: سیاست نامه رمزارزها تهیه شد
موبنا – «عبدالناصر همتی» روز سه شنبه در پیامی به هشتمین «همایش بانکداری الکترونیک و نظام های پرداخت»، چند خبر خوش درباره فناوری های مالی مطرح کرد.
وی افزود: یکی دیگر از اقدامات، راه اندازی نظام برداشت مستقیم در اغلب بانکهاست که این کار دغدغه کسب و کارهای نوپا در جمع آوری وجوه را رفع می کند.
همتی مهاجرت از کارت های مغناطیسی به سمت کارت های هوشمند را دیگر برنامه بانک مرکزی عنوان کرد که زمینه را برای پرداخت های مبتنی بر تلفن همراه هموار می کند.
وی از ایجاد پلت فرم فناوری بلاک چین در نظام بانکی خبر داد که این امکان را به بانک ها و کسب و کارها می دهد از این بستر برای توسعه فعالیت خودشان استفاده کنند.
رییس کل بانک مرکزی اتفاقات مهم در حوزه نظام های پرداخت از جمله «برداشت مستقیم»، «ارز رمزها»، «ارتقای استاندارد کارت ها» و «فناوری زنجیره بلوک» را تشریح کرد.
همتی با بیان اینکه سامانه های پرداخت و تسویه از ابزار های مهم بانکی و پولی کشور است، گفت: این سامانه ها می توانند در 2 بعد به بانک مرکزی کمک کنند، یکی از بعد نظارتی است همچنانکه در طول بحران ارزی که اواسط سال بوجود آمد و کشور تحت تحریم ها ناعادلانه و غیرانسانی دولت آمریکا قرار گرفت، حملات سفته بازانه در بازار ارز شدت گرفت که خوشبختانه بانک مرکزی با کنترلی که بر تراکنش های بانکی از طریق سامانه های پرداخت داشت این حملات را تخفیف داد و آرامش نسبی بر بازار ارز حاکم کرد.
وی افزود: بعد دیگر، استفاده از سامانه های پرداخت و تسویه در فضای کسب و کار است، همانطور که می دانید روزانه بیش از 200 میلیون تقاضا به این سامانه ها وارد می شود، این حجم تقاضا که تمامی آن به کسب و کارها به ویژه کسب و کارهای نو در جامعه تعلق دارد می تواند به شدت افزایش پیدا کند.
رییس کل بانک مرکزی با اشاره به وعده خبر خوش در حوزه نظام های پرداخت که پیش از این وعده آن را داده بود، گفت: یکی از اتفاقاتی که می تواند تاثیر مهمی بر توسعه کسب و کارها داشته باشد، خدمات برداشت مستقیم است و این در اغلب بانک های کشور عملیاتی شده و می تواتیم آن را به عنوان یک ابزار و بستر مهم در توسعه کسب و کارهای نوپا و یا همان استارتاپ ها به کار بگیریم.
وی افزود: ما مطمئن هستیم با راه اندازی و استفاده از این سیستم توسط کاربران و کسانی که درصدد توسعه کسب و کارهای خود هستند، دغدغه های این فعالان از نظر جمع آوری وجوه از بین خواهد رفت؛ در واقع دغدغه جمع آوری وجوه ناشی از کسب و کار دیگر وجود نخواهد داشت.
همتی با بیان اینکه دومین خبر در خصوص ارز رمزهاست، افزود: همکاران من در بانک مرکزی، سیاست نامه ارز رمزها را در وب سایت بانک منتشر کرده اند ضمن انکه در جریان برگزاری 2 روزه همایش حتما صاحبان فن در این زمینه به اظهارنظر خواهند پرداخت و ما منتظر خواهیم بود تا صاحب نظران و صاحبان فن در این زمینه به ارایه پیشنهادهای خود بپردازند.
رییس کل بانک مرکزی سومین اتفاق مهم در حوزه نظام های پرداخت را مهاجرت کارت های بانکی مغناطیسی به کارت های بانکی هوشمند عنوان کرد و گفت: این کارت ها علاوه بر ارتقای سطح امنیت، امکان پرداخت همراه امن را در جامعه فراهم می کنند که این موضوع تحول مهمی است و به تدریج مسیر برای انتقال از کارت های مغناطیسی به کارت های هوشمند باز می شود.
وی افزود: خوشبختانه در داخل کشور این تکنولوزی بومی سازی شده است و مطمئن هستم که تحولات خوبی را در عرصه تجارت فراهم خواهد کرد.
همتی در پایان با اشاره به ایجاد پلتفرم برای بلاک چین ها، گفت: این پلت فرمی که ایجاد شده در واقع به کاربران کسب و کارها، بانک ها و همه کسانی که قصد دارند در این زمینه فعالیت کنند، اجازه می دهد محصولات مبتنی بر زنجیره بلوک خود را توسعه دهند.
وی افزود: این اقدامات و نتایج در مجموعه فناوری اطلاعات بانک مرکزی با همراهی، همفکری و کمک شرکت هایی که با بانک مرکزی تعامل دارند بدست آمده است و امیدواریم بستر خوبی برای توسعه بانکداری الکترونیک به ویژه کسب و کارهای نو پا، فین تیک ها و استارتاپ ها فراهم شود.
رییس شورای پول و اعتبار با بیان اینکه بانک مرکزی با توجه به مقام نظارتی خود به این جمع بندی نائل شده است که آزادی عمل بیشتری را به فین تیک ها و مجموعه هایی که در زمینه توسعه فناوری و کسب و کار دارند اعطا کند و بانک مرکزی بیشتر به حیطه نظارتی خود بپردازد، از تمامی صاحب نظران حاضر در همایش و همکاران پژوهشکده پولی و بانکی به ویژه دست در اندرکاران همایش تشکر و قدردانی و ابراز امیدوار کرد به زودی شاهد متجلی شدن مباحث این همایش در عمل باشیم.
** موفقیت محدودکردن تراکنشهای بانکی در کاهش التهابات ارزی
اکبر کمیجانی قائم مقام بانک مرکزی نیز با برشمردن روندهای فناورانه اظهار کرد: بلاک چین ماهیت ارتباطات نهادی و شیوه دفترداری را در هسته نظامهای پولی و مالی هدف گرفته و «فین تکها» نیز مسیرها، ابزارها و محصولات نهایی و ارتباط با مشتریان را متاثر میسازند.
وی با اشاره به تحولات بین الملل در حوزه نظارت بانکی تصریح کرد: در چند سال گذشته در جهان، نظارت بانکی تحولات عمیقی را از سر گذرانده که به سختگیرانهتر شدن مقررات و لزوم توجه به جزییات منجر شده است.
قائم مقام بانک مرکزی اضافه کرد: در کشورمان نیز از طرف دیگر نوسانات شدید در بازارهای دارایی، علی الخصوص ارز و طلا، در ماههای اخیر و ورود تقاضاهای سفته بازانه ناشی از پولهای با منشاء نامعلوم در کنار قوانین تصویب شده و در حال تصویب مبارزه با پولشویی و فساد، نیاز به نظارت، رصد و پایش دقیق مبادلات پولی را اجتناب ناپذیر کرده است؛ به گونهای که در نهایت ردیابی وجوه از ابتدا تا انتها برای نهادهای ذیربط مشخص و شفاف باشد.
وی در ادامه افزود: از این دیدگاه به نظر میرسد، تدوین مقررات جدید در حوزه تراکنشهای بانکی و چکهای تضمینی که در ماههای اخیر صورت گرفت به عنوان بخشی از راه حل، در کاهش التهابات ارزی و توقف نسبی فعالیتهای سفته بازی موفق بوده است. از این رو تسری این قواعد به سایر ابزارهای پرداخت و تراکنشهای پولی اجتناب ناپذیر خواهد بود.
قائم مقام بانک مرکزی، فناوری را به عنوان راه حل این مشکلات معرفی کرد و گفت: اگر پدیدهای غیر قابل نظارت و بالقوه خطرناک برای مقاصد پولشویی نظیر بیت کوین به وجود میآید، بلاک چین به عنوان یک زیر ساخت اعتماد، میتواند مشکل شفافیت در معاملات و تبانی را حل کند؛ از این رو فناوری بخشی از راه حل است.
کمیجانی عنوان کرد: کاربرد فناوری برای نظارت، مستلزم تعامل و همگامی توامان کسب و کار مقام ناظر است و دو جنبه باید در نظر گرفته شود: اولاً مقام ناظر باید خطوط و چارچوبهای کاربست فناوری و ارایه خدمت یا محصول جدید را به روشنی و با شفافیت مشخص کند؛ ثانیاً مقام ناظر باید به عنوان عضوی از نظامی فناوری محور، خود در ایجاد زیرساختها و سامانههای محوری پیشگام باشد.
قائم مقام بانک مرکزی همچنین به توضیح درباره نحوه تدوین چارچوبها و توسعه سامانههای مختلفی که توسط بانک مرکزی رونمایی شدهاند، پرداخت و گفت: انتشار پیشنویس سیاستنامه بانک مرکزی در خصوص رمز ارزها، برقراری نظام هویت سنجی افراد در پرداختهای غیر حضوری با استفاده از اتصال کارتها به شماره تلفن همراه و کد ملی، تدوین و انتشار استاندارد جدید پرداختهای کارتی مبتنی بر EMV، معرفی بستر توسعه محصول با استفاده از فناوری زنجیره بلاک و راهاندازی سامانه سپند به عنوان زیر ساخت برداشت مستقیم، مواردی هستند که پس از زحمات چند ساله در این فاصله به بهرهبرداری رسیده اند.
هشتمین همایش بانکداری الکترونیک روزهای نهم و دهم بهمن در سالن همایش های برج میلاد برپاست.