بانک‌ و بیمه

زمزمه تغییر مجدد نرخ سود بانکی!

آفتاب یزد در گفتگو با کارشناسان به بررسی اظهارات سیف مبنی بر احتمال تغییر مجدد نرخ سود بانکی پرداخته و به این نتیجه رسیده که اکنون زمان مناسبی برای این کار نیست

پس از آنکه در اردیبهشت ماه امسال براساس مصوبه شورای پول و اعتبار، نرخ سود بانکی کاهش یافت، این موضوع به مذاق برخی از سپرده‌گذاران خوش نیامد و آنها منابع خود در بانک‌ها را به سایر بازارها از جمله بازار سرمایه منتقل کردند.
از طرف دیگر متقاضیان گرفتن وام از بانک‌ها و از جمله صاحبان واحدهای تولیدی می‌گویند که به رغم کاهش سود تسهیلات همچنان در گرفتن وام از بانک‌ها دچار مشکل هستند این در حالی است که بانک‌ها هم مدعی هستند که در حد توان خود تسهیلات داده‌اند. به هر حال تغییر سود بانکی از آن دست موضوعات حساسی است که باید با بررسی‌های کارشناسی همه‌جانبه و لحاظ کردن تمام جوانب کار صورت گیرد. درهمین حال ولی الله سیف با بیان اینکه اقدامات لازم برای تغییر نرخ سود بانکی انجام شده،عنوان کرد: باید هرچند وقت یک‌بار گزارشی در شورای پول و اعتبار مطرح کرده و بعد در رابطه با تغییر نرخ تصمیم‌گیری کنیم.رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه الزاما قرار نیست که کاهش نرخ سود داشته باشیم، افزود: بحث این است که به صورت متناوب گزارش بازار، نرخ تورم، روند و شرایط موجود توسط شورای پول و اعتبار بررسی شود و متناسب با آن در صورت لزوم تصمیم جدیدی گرفته شود که کاهش نرخ سود را هم شامل می‌شود.به گزارش خانه ملت، سیف با بیان اینکه نظام بانکی به دلیل محدودیت منابع در پرداخت تسهیلات و وام ناگزیر از توجه به اولویت‌ها است، ادامه داد: اگر وزارتخانه‌های تخصصی صنعت، معدن و تجارت و کشاورزی اولویت‌های خود را در دریافت تسهیلات تعیین کنند، نظام بانکی با آزادی عمل بیشتری توان فعالیت دارد.
تغییر نرخ سود نباید آنی و سریع
صورت گیرد
از سوی دیگر ابوذر ندیمی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با آفتاب یزد و در پاسخ به این سوال که «آیا اکنون زمان مناسبی برای تغییر سود بانکی است.»گفت: تغییر نرخ سود بانکی متناسب با دو فاکتور است: یکی تورم و دیگری امکان جذب یعنی اینکه بتوانیم منابع مردم را جذب کنیم تا امکان انجام اموری که متناسب هست را داشته باشیم. واقعیت این است که بانک‌ها نمی‌توانند هر نرخی را تعیین کنند چرا که ممکن است پول‌ها از دست بانک‌ها برای انجام اموری مثل سرمایه‌گذاری‌ها، اشتغال و مانند اینها از دست برود بنابراین باید به فاکتور جذابیت سود هم توجه کنیم. از طرف دیگر باید متناسب با تورم اهدافمان را تعریف کنیم. به تعبیر دیگر باید قبول کنیم که پول اندازه ارزش خودش را در برگشت داشته باشد. این طبیعت اقتصاد تورمی است. البته اگر تورم نبود موضوع فرق می‌کرد چرا که براساس فرمول هایی می‌توانستیم حتی برای نگه‌داشتن پول مردم از آنها کارمزد هم بگیریم. وی افزود: از این رو تغییرات در نرخ سود باید متناسب صورت گیرد و ما باید بر اساس نرخ تورم و جذابیت سود بر اساس نرخ نقدینگی اقدام به تعیین نرخ سود کنیم. این دو فاکتور برای بانک‌ها مهم است برای اینکه پول مسیر خودش را پیدا می‌کند. البته این دو فاکتور برای مردم هم مهم است چون به هر حال دلیلی برای سپردن پول خودشان به بانک‌ها دارند. ندیمی گفت: با چنین رویکردی باید بپذیریم که مباحث مربوط به تغییر نرخ سود نباید به صورت آنی و سریع صورت گیرد چرا که هنوز تورم ما صفر نشده بنابراین طبیعی
است که باید مدیریت درستی در تعیین نرخ سود داشته باشیم. وی افزود: تغییر نرخ سود در شرایط فعلی به صلاح نیست چرا که تغییرات نباید فوری و سریع و آنی صورت گیرد زیرا فعالان اقتصادی و سپرده‌گذاران برای پول خود در بانک‌ها برنامه‌ریزی بلندمدت کرده اند و توقع ندارند که نرخ سودشان خیلی سریع کاهش یابد. باید توجه داشت که برای سپرده‌گذاران، کارآفرینان و فعالان اقتصادی زمان یک عامل تعیین‌کننده است.
توصیه‌ای به شورای پول و اعتبار
هر چند تعیین سود بانکی جزو وظایف ذاتی شورای پول و اعتبار است اما انتظار می‌رود که هر گونه مباحث مربوط به تغییر سود بانکی رسانه‌ای نشود چرا که این موضوع موجب تشویش خاطر فعالان اقتصادی و سپرده گذاران می‌شود.از یاد نبریم که این افراد برای استفاده از منابع خود در بانک‌ها برنامه ریزی بلندمدت کرده اند و هرگونه بی ثباتی در این خصوص به اقتصاد کلان کشور ضربه می‌زند. ضمن اینکه از اردیبهشت امسال تاکنون هیچ اتفاق مهمی در نظام بانکی نیفتاده که دوباره شاهد تغییر نرخ سود باشیم.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا