از اینترنت ماهوارهای در ایران چه خبر؟
بهروزترینها| بهگفته وزیر ارتباطات، مراحل راهاندازی اولین اپراتور اینترنت ماهوارهای در کشور در حال انجام است و کمیسیون تنظیم مقررات جهانی (RRB) در جلسه اخیر خود بار دیگر استارلینک را به همکاری با ایران ملزم کرده است.
بحث اینترنت ماهوارهای در ایران اگرچه سالهاست مطرح شده، اما در سه سال اخیر جایگاه ویژهای پیدا کرده است. این موضوع به ویژه پس از اعمال محدودیت برای برخی پیامرسانهای خارجی و بحثهای پیرامون فعالیت قانونی آنها در ایران برجستهتر شد.
هدف پروژه اینترنت ماهوارهای استارلینک که توسط شرکت اسپیسایکس تحت مدیریت ایلان ماسک اجرا میشود، ارائه اینترنت پرسرعت به نقاط مختلف جهان، به ویژه مناطقی است که پیش از این دسترسی به اینترنت در آنها مشکل بوده است. این فناوری با ویژگیهای خود مانند پایداری، انعطافپذیری، تأخیر کم و ظرفیت بالا و ارزان، نقشی مهم در کاهش شکاف دیجیتالی کشور ایفا میکند و به مناطق محروم اینترنت میرساند.
پروژه استارلینک در سال ۲۰۱۵ با هدف فراهم کردن پوشش گسترده اینترنت آغاز شد. با رشد فناوری در جهان، ایران نیز از این فناوری استقبال کرده و طبق ضوابط داخلی، فعالیت قانونی آنها را ممکن میسازد.
پس از آنکه استارلینک به دلیل عدم رعایت قوانین داخلی ایران غیرمجاز اعلام شد، کمیسیون تنظیم مقررات جهانی RRB این شرکت را موظف به همکاری با ایران کرد. پس از پیگیریها، اتحادیه جهانی مخابرات (ITU) در ابتدای تابستان سال گذشته اعلام کرد که استارلینک به دلیل عدم رعایت قوانین ایران، نمیتواند خدمات خود را در مرزهای کشور ارائه دهد. برای ارائه خدمات، هر اپراتور خارجی باید مجوزهای لازم را از کشور مقصد دریافت کند که استارلینک چنین مجوزی را از ایران نداشته است.
اما با گذشت چند ماه و پیگیریهای انجام شده، در پایان کنفرانس جهانی ارتباطات رادیویی (WRC-23) در دبی، مدیرعامل شرکت یاه کلیک قواعد سرزمینی جمهوری اسلامی ایران را امضا کرد تا شرایط لازم برای فعالیت قانونی این شرکت در ایران فراهم شود. با این امضا و پس از دریافت مجوزهای لازم، اپراتور یاه ست میتواند فعالیت خود را در ایران آغاز کند.
عیسی زارپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، اخیراً با انتشار پستی در شبکه اجتماعی داخلی اعلام کرد که شرایط فعالیت قانونی اینترنت ماهوارهای در ایران با پیگیریهای بینالمللی فراهم شده و مقدمات شروع به کار اولین اپراتور اینترنت ماهوارهای در حال انجام است. او تأکید کرد که کمیسیون تنظیم مقررات جهانی (RRB) نیز استارلینک را به همکاری با ایران ملزم کرده است.
در نهایت، میتوان گفت که اینترنت ماهوارهای با ویژگیهای خود مانند پایداری، انعطافپذیری، تأخیر کم و ظرفیت بالا، نقشی کلیدی در کاهش شکاف دیجیتال ایران و رساندن سیگنال به مناطق محروم ایفا خواهند کرد و به عنوان بخش مهمی از ساختار شبکه اطلاعات ملی ایران شناخته خواهند شد.