آغاز مذاکرات استراتژیک گازی ایران و روسیه
توکلی مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران از آغاز مذاکرات جدی با روسیه در زمینه تجارت گاز خبر داد و گفت: با توجه به پیشبینیهای هواشناسی که حکایت از زمستان سردتر دارد، مصرف گاز کشور ممکن است به ۱۰۰ میلیون مترمکعب در روز افزایش یابد. بنابراین به رغم ناترازی موجود در تأمین گاز، هدف اصلی تبدیل ایران به هاب ترانزیت گاز در منطقه و توسعه روابط گازی با روسیه است.
به گزارش بهروزترینها؛ سعید توکلی مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به آغاز مذاکرات جدی میان ایران و روسیه در زمینه تجارت گازی اعلام کرد: در حال حاضر جزئیات مربوط به میزان واردات گاز از روسیه و روشهای انتقال و تحویل آن هنوز به توافق نرسیده است.
وی با اشاره به پیشبینیهای سازمان هواشناسی، خاطرنشان کرد: زمستان امسال احتمالاً حدود ۴ درجه سردتر خواهد بود. این وضعیت معمولاً منجر به افزایش مصرف گاز کشور به میزان ۱۰۰ میلیون مترمکعب در روز خواهد شد.
توکلی توضیح داد: با افزایش مصرف در بخش خانگی، ناچار به محدود کردن تحویل گاز به صنایع و نیروگاهها هستیم و در عوض، باید سوخت معادل بیشتری به آنها ارائه دهیم.
معاون وزیر نفت همچنین به ناترازی بالغ بر ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون مترمکعب در روز اشاره کرد و اظهار داشت: این ناترازی باید با تحویل سوخت معادل به نیروگاهها و صنایع جبران شود.
وی تأکید کرد: حفظ حقوق مردم تنها به تأمین گاز خانگی محدود نمیشود. به عنوان مثال، قطعی برق صنایع در تابستان و محدودیت مصرف گاز در زمستان، به نوعی میتواند بر حقوق مردم و در نتیجه اقتصاد کشور تأثیر منفی بگذارد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه ایران سومین تولیدکننده بزرگ گاز در جهان است، گفت: ۷۲ درصد سبد انرژی کشور و ۸۲ درصد سوخت نیروگاهها از گاز طبیعی تأمین میشود. این آمار به نوعی نمایانگر ویژگیهای منحصر به فرد صنعت گاز ایران در سطح جهانی است.
توکلی با اشاره به اینکه با ورود توده هوای سرد اسکاندیناوی به کشور، ۱۱ استان شمالی در اوایل آبان با کاهش دما مواجه شدند توضیح داد: هر یک درجه سانتیگراد کاهش دما، به معنای افزایش ۲۵ میلیون مترمکعبی مصرف روزانه گاز کشور خواهد بود که این معادل مصرف یک فاز از میدان گاز پارس جنوبی است.
وی اضافه کرد: قیمت هر مترمکعب گاز در داخل ایران حدود ۱۰۲ تومان است، در حالی که این قیمت در کشورهای همسایه به ۲۰ الی ۲۵ هزار تومان میرسد.
توکلی همچنین درباره مذاکرات با روسیه گفت که توسعه تجارت گازی با این کشور در چارچوب تبدیل ایران به یک هاب ترانزیت گاز منطقهای در دستور کار مؤسسه است و هر دو طرف عزم جدی برای پیشبرد این هدف دارند.
این مقام مسئول تأکید کرد: موضوع واردات گاز برای زمستان امسال یکی از اولویتها است و در حال نهاییسازی یک قرارداد در این زمینه هستند. هرچند حجم واردات پیشبینیشده زیاد نیست، اما این مذاکرات میتواند در بهبود وضعیت گاز کشور موثر باشد. در حال حاضر، هیچ نوع واردات یا سوآپ گازی انجام نمیشود، اما قراردادهای جدیدی در دست بررسی هستند که احتمالاً در آینده به نتیجه خواهند رسید.