اخبار برگزیدهاقتصاد

پیشنهاد نرخ چهارم بنزین برای پرمصرف‌ها

خلاصه خبر

  • سخنگوی صنف جایگاه‌های سوخت پیشنهاد می‌دهد برای مصرف‌کنندگان پرمصرف نرخ چهارم بنزین تعریف شود.
  • در این مدل نرخ‌های ۱۵۰۰، ۳۰۰۰ و ۱۰ هزار تومانی بدون تغییر می‌ماند و نرخ چهارم فقط برای مصرف مازاد اعمال می‌شود.
  • او برآورد می‌کند حدود ۹۰ درصد دارندگان خودرو در سه نرخ نخست جا بگیرند و می‌گوید این پیشنهاد لزوما تورم‌زا نیست.

نرخ چهارم بنزین برای مصرف‌کنندگان پرمصرف یکی از پیشنهادهایی است که برای کنترل مصرف و مدیریت ناترازی سوخت مطرح شده؛ پیشنهادی که به گفته مطرح‌کننده‌اش نرخ‌های فعلی را تغییر نمی‌دهد.

به گزارش به‌روزترین‌ها، رضا نواز، سخنگوی صنف جایگاه‌های سوخت کشور، می‌گوید کسانی که به هر دلیل در ماه به بنزین بیشتری نیاز پیدا می‌کنند نباید بی‌بنزین بمانند و تهیه سوخت با نرخ چهارم راهی برای پاسخ به نیاز آنهاست.

مدل چهارنرخی بنزین چگونه است؟

نواز می‌گوید دولت می‌تواند تعریف نرخ چهارم را بررسی کند. در این مدل نرخ اول ۱۵۰۰ تومان، نرخ دوم ۳۰۰۰ تومان و نرخ سوم ۱۰ هزار تومان است و نرخ چهارم برای مصرف مازاد بر این پلکان‌ها در نظر گرفته می‌شود.

بیشتر بخوانید: ۸۲ سال پس‌انداز حقوق برای خرید خانه ۸۰ متری

برآورد او این است که حدود ۹۰ درصد دارندگان خودرو بتوانند از سه نرخ نخست استفاده کنند. برای گروه محدودی که مصرف بسیار بالایی دارند و تمایلی به قرار گرفتن در پلکان‌های اول تا سوم ندارند، می‌توان نرخ چهارم را با قیمتی بالاتر تعریف کرد. به گفته او خودروهای مشمول سهمیه‌های خاص، از جمله تاکسی‌های اینترنتی، باید در این محاسبات دیده شوند.

چرا نرخ سوم را بالاتر نبریم؟

سخنگوی صنف جایگاه‌ها معتقد است افزایش مداوم نرخ سوم، به دلیل ایجاد فاصله قیمتی بیشتر، لزوما راهکار مناسبی نیست. با چهار پلکان می‌توان پرمصرف‌های واقعی را بهتر شناسایی کرد و فهمید چند نفر از آنها حاضرند نرخ چهارم را بپردازند یا ترجیح می‌دهند مصرفشان را کم کنند و به پلکان‌های پایین‌تر برگردند. به گفته او این کار دست سیاست‌گذار را برای تفکیک دقیق‌تر گروه‌های مصرف‌کننده باز می‌گذارد.

نگرانی رایج درباره چندنرخی بودن سوخت احتمال فساد است. نواز می‌گوید چون تقریبا همه مردم مصرف‌کننده بنزین‌اند و سهمیه خود را مصرف می‌کنند و سهمیه سوخت در دو تا سه سال گذشته مدام کم شده، این نگرانی تا حد زیادی کم می‌شود. درباره بهره‌برداری نادرست از کارت جایگاه، گزارش بنزین‌خواری با کارت جایگاه و درباره محدودیت کارت‌های اضطراری، محدودیت کارت اضطراری جایگاه‌ها را بخوانید.

آیا نرخ چهارم بنزین تورم می‌آورد؟

نواز می‌گوید بررسی آثار اقتصادی افزایش قیمت بنزین در حوزه تخصصی کارشناسان اقتصادی است و صنف جایگاه‌ها در تعیین قیمت و سهمیه نقشی ندارد. به گفته او، با نوسان مستمر نرخ ارز در بازار آزاد و مبادله، بخش قابل‌توجهی از تورم به تغییر نرخ ارز مربوط است. این به معنای بی‌اثر بودن قیمت بنزین بر تورم نیست، اما او معتقد است اثر افزایش نرخ سوم به ۱۰ هزار تومان، با توجه به سهم مصرف‌کنندگان این نرخ، نباید بیش از اندازه برآورد شود.

او می‌گوید حدود ۸۵ درصد مردم همچنان با نرخ‌های قبلی سوخت‌گیری می‌کنند و باید میان افزایش قیمت برای گروهی از مصرف‌کنندگان و افزایش برای کل جامعه تفاوت گذاشت. اگر همه سهمیه‌ها حذف می‌شد و بنزین با نرخ ۱۰ هزار تومان به همه می‌رسید، اثر آن بر سبد خانوار فرق می‌کرد.

بیشتر بخوانید: تجارت خارجی ایران با مسیرهای جایگزین ادامه دارد

مزیت پیشنهاد از نگاه نواز

به گفته نواز، نرخ‌های اول، دوم و سوم بدون تغییر می‌مانند و پرمصرف‌ها خودشان تصمیم می‌گیرند با نرخ بالاتر ادامه بدهند یا مصرفشان را کم کنند. او می‌گوید این سازوکار هم به کنترل مصرف کمک می‌کند و هم از تحمیل افزایش قیمت به همه مصرف‌کنندگان جلوگیری می‌کند.

پرسش‌های پرتکرار

نرخ‌های بنزین در مدل پیشنهادی چقدر است؟

طبق توضیح نواز، نرخ اول ۱۵۰۰ تومان، نرخ دوم ۳۰۰۰ تومان و نرخ سوم ۱۰ هزار تومان است و نرخ چهارم برای مصرف بیشتر از این پلکان‌ها در نظر گرفته می‌شود. قیمت نرخ چهارم هنوز مشخص نشده است.

چه کسانی مشمول نرخ چهارم می‌شوند؟

به گفته سخنگوی صنف جایگاه‌ها، گروه محدودی از مصرف‌کنندگان با مصرف بسیار بالا که تمایلی به ماندن در پلکان‌های اول تا سوم ندارند. او تخمین می‌زند حدود ۹۰ درصد دارندگان خودرو در سه نرخ نخست بمانند.

نرخ چهارم بنزین فعلا اجرایی شده است؟

نه. این فقط پیشنهادی است که از سوی سخنگوی صنف جایگاه‌ها مطرح شده و دولت می‌تواند آن را بررسی کند؛ نواز می‌گوید صنف جایگاه‌ها در تعیین قیمت و سهمیه نقشی ندارد.

منبع: ایسنا۱۴:۴۶ – ۶ آبان ۱۴۰۵

نوشته های مشابه