پتروشیمیها 10میلیارد دلار درآمد ارزی محقق کردند
پتروشیمیها در سال جاری تاکنون ۱۰ میلیارد دلار درآمد ارزی کسب کردهاند که از این میزان ۸.۵ میلیارد دلار به سامانه نیما عرضه شده است. این دستاورد، در کنار ۴۹ طرح پیشبینیشده برای مشارکت با شرکتهای دانشبنیان، پتانسیل قابلتوجهی برای رشد صنعت و صادرات غیرنفتی کشور ایجاد کرده است.
به گزارش بهروزترینها؛ احمد مهدویابهری دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی اعلام کرد: از ابتدای سال جاری تاکنون، شرکتهای پتروشیمی موفق به کسب ۱۰ میلیارد دلار درآمد ارزی شدهاند. از این مبلغ، ۸.۵ میلیارد دلار به سامانه نیما عرضه شده است.
وی با اشاره به برنامه رشد ۸ درصدی پیشبینیشده در برنامه هفتم توسعه کشور، تأکید کرد: این برنامه فرصتی مناسب برای رشد و شکوفایی شرکتهای دانشبنیان در صنعت پتروشیمی به وجود آورده است. در این راستا، ۴۹ طرح پتروشیمی در این برنامه تعریف شده که محوریت آنها بهویژه بر مشارکت با شرکتهای دانشبنیان است. این طرحها بهطور کلی به سرمایهگذاری ۲۴ میلیارد دلار نیاز دارند که تاکنون ۱۲ میلیارد دلار آن تأمین شده و مابقی باید در آیندهای نزدیک تأمین شود.
مهدویابهری همچنین اشاره کرد: از میان ۴۹ طرح پیشبینیشده در برنامه هفتم، ۱۲ طرح مربوط به هلدینگ خلیج فارس است و اجرای این طرحها بهطور قابلتوجهی ظرفیت تولید پتروشیمی کشور را از ۹۶ میلیون تن به ۱۳۱.۵ میلیون تن افزایش خواهد داد. در صورت تحقق این اهداف، این صنعت قادر خواهد بود تا پایان برنامه هفتم توسعه، حدود ۴۰ میلیارد دلار ثروت ایجاد کند.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود بر تأثیر صنعت پتروشیمی بر رشد صادرات غیرنفتی کشور تأکید کرد و گفت: با تحقق اهداف برنامه هفتم، شاهد رشد سالانه ۲۳ درصدی در صادرات غیرنفتی خواهیم بود. وی افزود که در حال حاضر، ۳۰ درصد از صادرات غیرنفتی کشور متعلق به صنعت پتروشیمی است و این رقم با دستیابی به اهداف برنامه هفتم افزایش قابلتوجهی خواهد داشت.
چالشهای بخش خصوصی در رفع موانع
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی در ادامه با اشاره به هدفگذاری برنامه هفتم توسعه برای افزایش GDP کشور از ۴۰۰ میلیارد دلار به ۵۹۰ میلیارد دلار (افزایش ۱۹۰ میلیارد دلار) تأکید کرد: بخش بزرگی از این رشد باید از طریق اقدامات صنعت پتروشیمی حاصل شود.
وی اظهار داشت: اگر صنعت پتروشیمی حرکت کند، بهطور مؤثری میتواند بهعنوان یک لکوموتیو اقتصادی عمل کرده و موتور رشد اقتصاد کشور را به پیش برد.
مهدویابهری در همین زمینه از بخش خصوصی خواست که برای رفع موانع بهویژه در مسیر توسعه صنعت خود، از دولت انتظار کمک نداشته باشد و خود بهدنبال حل مشکلات برود.
وی افزود: انجمن صنفی در سالهای اخیر تلاشهای زیادی برای رفع موانع داشته است، بهویژه در زمینه تأمین خوراک که میتوان به پروژههایی چون «آپادانا خلیج فارس» و «هنگام» اشاره کرد که بدون این تلاشها توجیه اقتصادی نداشتند.
دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی همچنین به امضای ۱۰ تفاهمنامه توسعه میدانهای گازی در سالهای اخیر اشاره کرد که از این تعداد، سه مورد در حال نهایی شدن است.
وی همچنین از وزیر صنعت، معدن و تجارت خواست که تفاهمنامههای مربوط به هلدینگها در بخش بالادست را بهطور جدی پیگیری کند. این تفاهمنامهها در صورت اجرایی شدن، بهطور قابلتوجهی ظرفیت تولید گاز کشور را افزایش خواهد داد.
وضعیت ارز پتروشیمیها
مهدویابهری در پایان سخنان خود اعلام کرد: پتروشیمیها از ابتدای امسال ۸.۵ میلیارد دلار ارز به سامانه نیما و بازار ارز تجاری عرضه کردهاند، افزون بر این، صنعت پتروشیمی بالغ بر ۲ میلیارد دلار برای تأمین هزینههای داخلی خود هزینه کرده است.
وی پیشبینی کرد: در مجموع تا پایان سال جاری، این رقم افزایش خواهد یافت و درآمد ارزی پتروشیمیها بیشتر از ۱۰ میلیارد دلار خواهد شد.
در مجموع، اقدامات صنعت پتروشیمی در سالهای اخیر بهویژه در زمینه تأمین ارز و توسعه طرحهای بزرگ، نقش مهمی در تقویت اقتصاد کشور و تحقق اهداف برنامه هفتم توسعه ایفا خواهد کرد.