افزایش مصرف گاز زمستانه با ناترازی 300 میلیون مترمکعبی
با رسیدن مصرف گاز کشور به ۷۹۴ میلیون مترمکعب در روز و کمتر شدن سهم بخش خانگی به زیر ۵۰ درصد، چالشهایی جدی در تأمین انرژی در فصل زمستان پیش روی ایران قرار گرفته است که نیازمند راهکارهایی اساسی برای مدیریت منابع است.
به گزارش بهروزترینها؛ مصرف گاز طبیعی در ایران به ۷۹۴ میلیون مترمکعب در روز رسید که از این مقدار، کمتر از ۵۰ درصد آن مربوط به بخش خانگی است. این در حالی است که ظرفیت تولید گاز در فصلهای سرد سال حدود ۸۵۰ میلیون مترمکعب در روز است.
در مقابل، نیاز کل کشور در شرایط ایدهآل، که تمامی تقاضا از طریق گاز طبیعی تأمین شود، حدود یک میلیارد و ۱۵۰ میلیون تا یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون مترمکعب است. این تفاوت ۳۰۰ تا ۳۵۰ میلیون مترمکعبی میان تقاضا و ظرفیت تولید، تحت عنوان «ناترازی گاز» شناخته میشود.
سعید توکلی مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد: کسری گاز در زمستان امسال به حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون مترمکعب میرسد. این کسری باید از طریق سوختهای جایگزین مانند گازوئیل و مازوت جبران شود. یکی از دلایل اصلی این مشکل، کاهش ذخایر سوخت مایع مورد نیاز نیروگاهها و کاهش تخصیص گاز به آنها است. به همین دلیل، اخیراً شاهد اعمال خاموشیهای برنامهریزیشده در بخش خانگی بودهایم.
مصرف گاز در سال جاری بسیار زودتر از سالهای گذشته وارد فاز زمستانه شده است؛ سعید توکلی نیز در این باره گفت: از ابتدای آبان ماه، یک توده سرد از اسکاندیناوی به کشور وارد شده و موجب افزایش برودت در ۱۱ استان شمالی کشور شد. این کاهش دما حدود ۱۲ درجه سلسیوس بیشتر از میانگین نرمال بود. بهدنبال این پدیده، مصرف گاز از ۲۷ مهرماه تا ۱۴ آبانماه به میزان ۲۱۸ میلیون مترمکعب افزایش پیدا کرد.
همچنین مسلم رحمانی سرپرست مدیریت دیسپچینگ شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد: مصرف گاز کشور به ۷۹۴ میلیون مترمکعب در روز رسیده است. از این مقدار، ۴۱۷ میلیون مترمکعب مربوط به بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء است. این در حالی است که مصرف گاز در این بخشها در مدت مشابه سال گذشته (۱۴۰۲) حدود ۳۶۸ میلیون مترمکعب در روز بوده است، که نشاندهنده افزایش مصرف در این بخشهاست.
این وضعیت، نشاندهنده چالشهایی در زمینه تأمین انرژی در فصل سرد است که نیازمند مدیریت دقیق منابع و تخصیص مناسب انرژی به بخشهای مختلف کشور است.