رتبه 31 ایران در صادرات صنایع دستی!
ایران با وجود داشتن ظرفیتهای عظیم در صنایع دستی و گردشگری، در زمینه صادرات صنایع دستی در رتبه ۳۱ جهان قرار دارد. این وضعیت در حالی است که از ۴۰۰ رشته شناختهشده صنایع دستی جهانی، ۳۰۰ رشته آن در ایران ثبت شده است.
در یک نشست اقتصادی اخیر، فعالان این حوزه به مشکلات زیرساختی و بیتوجهیها در بهرهبرداری از این ظرفیتها اشاره کردند و خواستار توجه ویژه به این بخشها برای رشد و توسعه شدند.
به گزارش بهروزترینها؛ در همایش اخیر فعالان اقتصادی با حضور وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در اتاق بازرگانی ایران، نکاتی قابل تأمل در مورد جایگاه ایران در صادرات صنایع دستی و گردشگری مطرح شد.
صمد حسنزاده رئیس اتاق بازرگانی ایران در این جلسه به وضعیت کنونی صادرات صنایع دستی پرداخت و گفت: ایران با وجود ثبت ۳۰۰ رشته از ۴۰۰ رشته صنایع دستی شناسایی شده در جهان، رتبه ۳۱ را دارد؛ مسئلهای که با ظرفیتهای بالقوه کشور همخوانی ندارد.
حسنزاده با تأکید بر تاریخچه و شهرت جهانی فرش ایرانی، اعلام کرد: این عرصه هم نتوانسته سهم مناسبی از بازار جهانی کسب کند. همچنین حدود ۲.۵ میلیون نفر در ایران از طریق صنعت فرش امرار معاش میکنند، اما همچنان بازار صادراتی این بخش نیازمند توجه و توسعه بیشتری است.
وی با اشاره به گردشگری سلامت و ظرفیتهای ایران در این حوزه بیان کرد: موفقیت کشورهای همسایه، به ویژه ترکیه، نشاندهنده اهمیت برنامهریزی دقیق و سرمایهگذاری در زیرساختهاست. ایران پتانسیلهای زیادی در این زمینه دارد، اما به دلیل بیتوجهیها و عدم برنامهریزی استراتژیک، این فرصتها تاکنون بهرهبرداری نشدهاند.
چالشهای پیشروی جذب گردشگر
احد عظیمزاد رئیس کمیسیون گردشگری اتاق ایران نیز به مشکلات زیرساختی کشور در پذیرش گردشگر اشاره کرد و گفت: این پرسش مطرح می شود که در صورت ورود ۱۵ میلیون گردشگر، آیا امکانات کافی برای پذیرایی از آنان وجود دارد؟ به اعتقاد بنده، این نارساییها چالشی برای تحقق اهداف برنامهای چون جذب ۱۵ میلیون گردشگر تا سال ۱۴۰۳ است.
وی با انتقاد از وضعیت فعلی بانکها، که به بنگاهداری مشغولاند، مشکلات موجود در تأمین مالی و توسعه زیرساختها مورد توجه قرار داد و درخواست صدور دستورات ویژه از سوی دولت برای ارتقاء زیرساختهای گردشگری را ضروری دانست.
شهاب علیعرب نایبرئیس کمیسیون گردشگری اتاق ایران نیز از کاهش چشمگیر ورود گردشگران خارجی به کشور خبر داد و گفت: در بهار ۱۴۰۳ ورودی گردشگران از عراق نسبت به سال قبل حدود ۹۵ درصد کاهش یافته است. این در حالی است که وزارت میراث فرهنگی اطلاعات این گزارش را هنوز تأیید نکرده و در مذاکرات با مقامات عراق به توافق برای ورود ۵ میلیون گردشگر دست یافته است.
اهمیت صنایع دستی در اقتصاد و فرهنگ
مرتضی حاجی آقامیری رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق ایران نیز بر اهمیت صنایعدستی بهعنوان یکی از کلیدیترین بخشهای اقتصادی کشور تأکید کرد و این بخش را ابزاری مؤثر برای مقابله با ایرانهراسی دانست که میتواند به تقویت وجهه بینالمللی کشور کمک کند.
در این جلسه، مشکلات بیمه هنرمندان و ضعفهای ساختارهای تشکلی در بخش خصوصی نیز مطرح شد. حامد چمن رخ به قطع بیمه بسیاری از هنرمندان صنایعدستی اشاره کرد و بر ضرورت تدوین بستههای حمایتی منسجم تاکید داشت. همچنین عنوان شد که برای بهبود شرایط موجود، نیاز به تقویت ارتباطات بین بخش خصوصی و وزارت میراث فرهنگی هست.
تورج ژوله عضو دیگر کمیسیون، بر تشکیل کارگروه تخصصی در وزارتخانه جهت رسیدگی به مسائل صنعت فرش تأکید کرد و یادآور شد: دوران طلایی صادرات فرش ایران در دهه ۷۰ با صادرات ۱.۵ میلیارد دلاری به پایان رسیده و اکنون این رقم به حدود ۴۰ تا ۵۰ میلیون دلار کاهش یافته است.