اخبار برگزیدهگزارش

بیمه بیکاری: شرایط دریافت و دلایل قطع آن که باید بدانید

بیمه بیکاری، به‌عنوان یکی از مهم‌ترین حمایت‌های اجتماعی برای کارگران بیکار، می‌تواند برای بسیاری از افراد یک پشتوانه مالی حیاتی باشد. اما آیا می‌دانید تحت چه شرایطی پرداخت این بیمه قطع می‌شود؟ از اشتغال مجدد گرفته تا عدم شرکت در دوره‌های آموزشی، در ادامه تمام جزئیات و شرایط قطع بیمه بیکاری را به شما توضیح می‌دهیم.

دلایل قطع بیمه بیکاری

به گزارش به‌روزترین‌ها بیمه بیکاری از جمله حمایت‌های اجتماعی سازمان تامین اجتماعی است که به افرادی که به‌طور غیرارادی و تحت تاثیر حوادث غیرمترقبه بیکار شده‌اند، تعلق می‌گیرد. با این حال، پرداخت مقرری بیمه بیکاری تحت شرایطی خاص می‌تواند قطع شود. یکی از دلایل قطع این بیمه، اشتغال مجدد بیمه‌ شده است. بر اساس قوانین، بیمه بیکاری به کارگرانی که شغل خود را به علت تغییرات ساختاری اقتصادی یا حوادثی چون سیل، زلزله، جنگ و آتش‌سوزی از دست داده‌اند تعلق می‌گیرد. این افراد باید توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تأیید شوند تا بتوانند از مزایای بیمه بیکاری بهره‌مند شوند.

بیمه بیکاری به تمامی کارگران مشمول قانون کار و تأمین اجتماعی تعلق داشته و بر این اساس کارفرما موظف است سه درصد از مزد کارگر را به صندوق بیمه بیکاری واریز کند. در راستای اجرای تفاهم‌نامه بین وزارت کار و سازمان‌های ذی‌ربط، مقرری‌بگیران بیمه بیکاری ملزم به حضور در دوره‌های مهارت‌آموزی می‌شوند.

مبلغ حقوق بیکاری چطور تعیین می‌شود؟

مقرری بیمه بیکاری مبلغی است که ماهانه به فاقدین شغل پرداخت می‌شود و میزان آن بر اساس سابقه پرداخت حق بیمه و متوسط حقوق روزانه کارگر تعیین می‌شود. مطابق ماده ۷ قانون بیمه بیکاری، مدت پرداخت این مقرری با توجه به میزان سابقه و وضعیت تاهل یا تجرد بیمه‌شده مشخص می‌شود، به طوری‌که برای افراد مجرد حداقل ۶ ماه و حداکثر ۳۶ ماه و برای افراد متأهل یا با مسئولیت خانوادگی حداقل ۱۲ و حداکثر ۵۰ ماه مقرر شده است.

برای دریافت این نوع بیمه، متقاضی باید بیکاری و آمادگی به کار خود را به اداره کار اعلام کند و پس از بررسی و تایید سازمان تامین اجتماعی، مستمری بیمه بیکاری برای وی برقرار خواهد شد. شرط لازم برای دریافت مقرری بیمه بیکاری، احراز مواردی چون مشمول قانون کار بودن، عدم تبعیت از کشورهای خارجی، عدم استفاده از سایر مستمری‌ها و حداقل ۶ ماه سابقه پرداخت حق بیمه است.

همچنین افراد بیکار به دلیل حوادث غیرمترقبه، حتی با یک روز سابقه کار، می‌توانند از بیمه بیکاری استفاده کنند. در چنین مواردی، حضور و شرکت در دوره‌های آموزشی و ارائه گواهی آن به شعب تامین اجتماعی از تعهدات این بیمه‌شدگان است.

یکی از موارد قطع مقرری بیمه بیکاری، مشغول به کار شدن مجدد بیمه شده است. در صورت اشتغال مجدد، بیمه شده موظف است حداکثر ظرف ۱۵ روز از تاریخ اشتغال، این موضوع را به اداره کار و شعبه تأمین اجتماعی اعلام کند. در برنامه‌ای تلویزیونی، علی صادقی‌زاده، کارشناس حقوقی توضیح داد که در صورت اعلام وزارت کار مبنی بر وجود شغلی مرتبط با تخصص فرد اگر شخص نپذیرد، بیمه بیکاری او قطع خواهد شد. همچنین استفاده از مستمری‌های دیگر مانند بازنشستگی نیز موجب توقف بیمه بیکاری می‌شود. منظور از اشتغال مجدد، هر گونه شغل مورد قبول و شناخته شده در جامعه کارگری است اما مشاغل غیر رسمی مانند دست‌فروشی از این قاعده مستثنی هستند و بیمه بیکاری قطع نخواهد شد.

تبصره یک ماده ۸ قانون بیمه بیکاری

دیگر شرایط قطع بیمه بیکاری شامل عدم شرکت در دوره‌های آموزشی بدون عذر موجه، رد کردن شغل تخصصی پیشنهاد شده، یا بازگشت به کار سابق با پرداخت مزد بلاتکلیفی است. مطابق تبصره یک ماده ۸ قانون بیمه بیکاری، اگر بعد از شروع پرداخت مقرری بیمه بیکاری مشخص شود که بیکاری ناشی از اراده فرد بوده، دریافتی‌ها باید بازگردانده شود. احمد غریوی، مدیرکل روابط کار، از پیشنهادهای جدیدی برای کاهش مدت استفاده از بیمه بیکاری و سهیم شدن کارگران در پرداخت حق بیمه خبر داده است.

بند ب ماده ۷ قانون بیمه بیکاری مشخص می‌کند که مقرری روزانه بیمه‌شده معادل ۵۵ درصد متوسط حقوق روزانه آنان است. برای افراد متاهل یا با افراد تحت تکفل، این میزان به ازای هر نفر ۱۰ درصد افزایش می‌یابد، به شرطی که مجموع مقرری بیشتر از ۸۰ درصد متوسط حقوق یا کمتر از حداقل دستمزد نباشد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا