رستوران هاي معتبر، سلامتي حراج كرده اند!
گلاره كلانتري: گروهی از مردم به جای طبخ غذاهای ساده محلی و ایرانی در خانه هایشان،راهی رستورانهای اسم ورسمدار و معروف شهر میشوند تا غذای آماده سرو کنندو البته پزی هم از حضور در رستورانهای شهر بدهند. در این میان، آنچه کمتر مورد توجه قرار میگیرد، کیفیت غذاهای طبخ شده در اکثر رستورانهای شهر و رابطه مستقیم آن با کاهش سلامتی است و در کنار زیان اقتصادیای که به شهروندان میزندو سلامت آنها را نیز تهدید میکند. نمونه این مدعا را میتوان در اخبار برخورد با رستورانهای معروف پایتخت که یا کیفیت غذایی نداشتند، یا گوشت فاسد به مردم میدادند و یا دهها تخلف دیگر مشاهده کرد،که نشان از ضرورت بازگشت سبک غذایی این گروه از ایرانیان مشتاق رستورانها به سالها قبل و غذاهای خانگی و سنتی است. در هفتههای اخیر، مسئولان نظارتی با تعدادی از رستورانهای بنام شهر برخورد قضایی کرده و آنها را پلمب کردند تا شاید درسی برای سایر رستورانها به لحاظ رعایت اصول بهداشتی و کیفی در طبخ غذا و تلنگری نیز به مردم برای بازگشت به مصرف غذاهای خانگی و سنتی باشد. «ایرج حریرچی» قائم مقام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره نحوه نظارت این وزارتخانه و شاخصهای عمومی بهداشت در رستورانها به «قانون» میگوید: معمولا بازدیدهای وزارت بهداشت و درمان به صورت فصلی صورت میگیرد و از اماکنهای مختلف بازدید میشود که رویت وضعیت رستورانها از جمله مواردی است که برای وزارتخانه مهم است چرا که با سلامتی و حتی در برخی موارد با جان انسانها مرتبط است.
وزارت بهداشت به شدت برخورد میکند
قائم مقام وزیر بهداشت با بیان اینکه بازدید از رستورانها برای وزارت بهداشت و درمان از اهمیت زیادی برخوردار است، میگوید: در ابتدا باید به بهداشت محیط خود رستوران توجه کرد، اگر رستورانی از لحاظ محیطی که مشتریان برای سرو غذا حضور پیدا میکنند تمیزنباشد برخورد میشود. یکی دیگر از مواردی که وزارت بهداشت تاکیددارد بهداشت فردی کارگران و آشپزهاست، به عنوان مثال آلودگی از طریق دست، پوست، مو و ناخن به مواد غذایی انتقال پیدا میکند به همین دلیل افرادی که در محیط آشپزخانه حضور دارند باید از کلاه و پیشبند استفاده کنند. نکته دیگری که باید در مورد کارگران و آشپزهابه آن اشاره کرد این است که افراد حاضر در آشپزخانه از سلامت جسمانی برخوردار باشندو مورد آخر در زمینه مواد غذایی که رستوران ها استفاده میکنند. از این مواد نمونه گیری میشود تا از سلامت و کیفیتشان مطمئن شویم. البته در زمینه مواد غذایی شرایط نگهداری آنان و محیطی که در آنجا نگهداری میشوند هم مدنظر است و تمام محل نگهداری مواد غذایی آزمایش میشوند و حتی نوع مواد غذایی که مصرف میشوداز لحاظ تاریخ مصرف و انقضای مواد بررسی میشود. وزارت بهداشت حتی زعفرانی که در رستورانها استفاده میشود را مورد آزمایش قرار میدهد که از رنگ صنعتی استفاده میکنند یا خیر. سخنگوی وزارت بهداشت تاکید میکند: گاهی اوقات در زمان بازدید از رستورانها ممکن است، مواردی مغایر با اصول وزارتخانه باشد، به این معنا که ممکن است مواد غذایی غیرمجاز و آلوده باشد که در این صورت اقدامات لازم را انجام داده و دستور قضایی صادر میشود که در نهایت منجر به پلمب رستوران خاطی میشود و اگر هم در محیط رستوران طغیان باشد یعنی بیش از ۳ مورد آلودگی یا تخلف گزارش شود برخورد شدید صورت می گیرد. وی در ادامه اظهار میکند: به دلیل اینکه وزارت بهداشت و درمان و آموزش با کمبود نیروی انسانی مواجه است معمولا رستورانهایی که شعبات زیادی در شهر تهران دارند بازدید میکنیم و حتی برخی از رستورانها به دلیل شکایتهایی که شهروندان میکنند یا سوابقی از گذشته دارند، در طول سال تعداد بازدیدها را افزایش میدهیم تا کیفیت حداقل را در اين رستورانها تضمین کنیم. واقعیت این است که بازدیدهایی که از رستورانها داریم به میزان کافی و درحد ایده آل نیست به دلیل اینکه با كمبود نیروی انسانی مواجهیم. قائم مقام وزارت بهداشت در زمینه شایعترین دلیلی که باعث پلمب رستورانها در سطح شهر تهران میشود چیست، اظهار داشت: شایعترین دلیل پلمب رستورانها میکروبی است و دیگری آلودگی شیمیایی است و منظور از آلودگی شیمیایی استفاده از اسانس غیرقانونی یا مواد رنگی غیرمجاز است.
جستوجوی غذای سالم در رستورانهای گران قیمت
یکی از معیارهای انتخاب رستوران از طرف شهروندان معمولا داشتن شعبات زیاد و معروفیت رستوران است اما در روزهای اخیر برخی از رستورانها ی معروف تهران به دلیل تخلفاتی نظیر استفاده از رنگ غیر مجاز و یا گوشت فاسد، پلمب شدهاند. برخی از شهروندان معتقدند رستورانهایی که در بالای شهر هستند مواد غذایی ای که استفاده میکنند از کیفیت بالایی برخوردار است و رستورانها یا حتی اغذیه فروشانی که پایین شهر هستند از مواد غذایی بیکیفیتی استفاده میکنند یا این رستورانهای کوچک دارای محیطی کثیف بوده و شرایط نگهداری مواد غذایی در رستورانهای حاشیه شهر نیز نامناسب و انواع و اقسام آلودگی در این محیطها مشاهده میشود. در چنین شرایطی دیگر نمیتوان این ملاکها را مدنظر قرار داد و رستورانهای بالای شهر را برای خوردن غذا انتخاب کرد. حتی شهروندان دچار سردرگمی میشوند که در رستورانهای معروفی همچون نایب از مواد غذایی غیرمجاز استفاده میشود بنابراین باید به کدام رستوران اعتماد کرد و کدام رستوران را برای سرو غذا انتخاب کرد. «پریسا ترابی» کارشناس تغذیه در این باره به «قانون» میگوید: یکی از برنامههای وزارت بهداشت برای شهروندان خودمراقبتی است، هر فردی که وارد رستوران میشود میتواند براساس خودمراقبتی، محیط رستوران را بررسی کند ، غذاهای سرو شده باید دارای مقدار ناچیزی روغن و نمک باشد از سبزیجات فراوانی در طبخ غذا استفاده شود رستورانی كه این موارد را رعایت میکند رستورانی خوب است لذا شهروندان با مشاهده این موارد ساده پی میبرند که رستوران مناسبی است. ترابی در ادامه تصریح میکند: در برخی مواقع زمانی که پرتقال ریز به جای پرتقال درشت و مجلسی را انتخاب میکنید، پرتقال ریز هم به میزان پرتقال درشت دارای ارزش غذایی است بنابراین نمیتوان ملاک را این بدانیم که این پرتقال از کجا خریداری شده یا قیمت بالاتری دارد لذا ارزش غذایی بیشتری دارد. بنابراين از لحاظ غذایی هم به این شکل است که رستوران گران قیمت و بالاي شهر نمیتواند ملاکی برای سالم بودن غذایی باشد که در رستوران سرو میشود.
رستوران هاي پلمب شده
اما علاوه بر تخلفات غذایی فاحش، برخورد با رستورانهای نافی عفت عمومی نیز به طور جدی از سوی مسئولان دنبال میشود، به عنوان مثال در یکی از بزرگترین رستورانهای شرق تهران، صاحب رستوران یک راه مخفی راه اندازی کرده بود که به یک ویلا ختم میشد. و آن ویلا محلی شده بود برای مصرف مواد، مشروبات الکلی و مهمانی با حضور خوانندگان زیرزمینی و لابد حرکات موزون! در چند روزگذشته، دادستان عمومی و انقلاب پردیس از پلمب بزرگترین رستوران شرق تهران به دلیل مسائل خلاف عفت عمومی و عدم رعایت مسائل شرعی و قانونی خبر داد. به گفته حیدر فتاحی، پلمب این رستوران در راستای مبارزه با شبیخون فرهنگی و حسب گزارشات مردمی وبه دلیل عدم رعایت مسائل شرعی و قانونی صادر شده است. طبق گزارشات واصله مالک این رستوران به برگزاری مراسمهایی به صورت مختلط اقدام میکرده که مصرف مشروبات الکلی و استعمال مواد مخدر نیز در اختیار مدعوین بوده است.
به گفته وی، دادستانی پس از اخذ گزارش دستور ورود به این رستوران را صادر کرد و طی این بازرسی مقادیری از مشروبات الکلی و مواد مخدر کشف و ضبط شد و هفت نفر نیز دستگیر شدند. مالک رستوران به ایجاد یک راه مخفی در پشت رستوران و احداث یک ویلا اقدام کرده بود که با دعوت از خوانندههای زیرزمینی و صرف مشروبات الکلی و مواد مخدر در این مکان به برگزاری مراسماتی خلاف منافی عفت عمومی ميپرداخت. در حال حاضر مالک رستوران متواری است اما پیگیریها برای دستگیری وی همچنان ادامه دارد.معاون دادستان تهران و سرپرست دادسرای جرایم پزشکی و دارویی در ادامه با حضور در بازارچه تجریش وضعیت رستورانهای این محدوده را مورد بررسی قرار داد و دستور پلمب سفرهخانهای در این بازارچه به دلیل کشف 80 کیلو گوشت فاسدرا صادر کرد و گوشتهای کشف شده نیز معدوم شدند.
179/